A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Meghosszabbította 2027-ig Peter Gelb szerződését a Metropolitan Opera

Újabb öt évvel meghosszabbította Peter Gelb főigazgató szerződését a New York-i Metropolitan Opera - adta hírül a The New York Times amerikai napilap honlapján.

Peter Gelb 2006 óta vezeti az operaházat, és ha kitölti szerződését, 21 évig áll majd az intézmény élén. Nála hosszabban csak Giulio Gatti-Casazza (1908-1935) és Rudolf Bing (1950-72) vezette vezérigazgatóként a Metet - emlékeztetett az amerikai napilap.

Gelb nevéhez fűződik a Met-előadások elő közvetítésének bevezetése és elterjesztése a világ filmszínházaiban, amely 2006-ban kezdődött, és amelynek keretében ma már hat kontinens több mint 70 országának 2200 mozijában láthatják élőben az operarajongók a Met előadásait.

Gelb szerződtette a kanadai Yannick Nézet-Séguint az operaház új főzeneigazgatójának a négy évtized után visszavonult James Levine utódjaként.

Évi mintegy háromszázmillió dolláros költségvetésével a Met a világ legnagyobb kulturális intézményei közé tartozik, azonban gondot okoz számára a csökkenő nézőszám. A társulat ás az előadások modernizálásán dolgozva Gelb számos új rendezőt hívott meg az intézménybe, és vezetése alatt 81 új produkciót állítottak színpadra. 23 olyan premiert is tartottak, amelyek elfeledett régi darabokat vagy kortárs műveket mutattak be többek között John Adamstől, Philip Glasstól, Kaija Saariahótól és Nico Muhlytól.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések