A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kijevnek nem felel meg az egy évre szóló orosz gáztranzitszerződés

Ukrajna hosszú távú megállapodásban érdekelt, Kijevnek nem felel meg az az orosz javaslat, hogy egy évre hosszabbítsák meg az ukrán-orosz gáztarnzitszerződést, jelentette ki Olekszij Honcsaruk ukrán miniszterelnök.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál csütörtökön idézte a kormányfő szavait, aki a Gazprom orosz gázvállalat javaslatára reagálva újságírók azt mondta: "Ukrajnának csak egy hosszú távú szerződés felel meg, amely egyrészt biztosítja gázszállítási rendszerünk teljes kihasználását, másrészt Ukrajna és Európa energiabiztonságát". 

Honcsaruk kiemelte, hogy Moszkva egy ilyen rövidtávú szerződéssel csak időt akar nyerni az Ukrajnát elkerülő gázvezetékének megépítésére. "Nekünk nem egy ideiglenes megoldást kell kapnunk egy évre, hogy az oroszok addig kiépíthessék az infrastruktúrájukat, és utána nyomást gyakorolhassanak az európai országokra és Ukrajnára. Kiszámítható, kölcsönösen előnyös, stabil feltételeket akarunk európai partnereinkkel, az európai szabályoknak megfelelően" - hangsúlyozta.

Az orosz-ukrán tranzitszerződés hatálya az év végén lejár. Moszkva, Kijev és az Európai Bizottság háromoldalú konzultációkat folytat a szállítások meghosszabbításáról, ám ezek mindeddig nem jártak sikerrel.

A gáztranzitszerződés egyéves meghosszabbítására hétfőn tett hivatalos javaslatot az ukrán Naftohaznak az orosz Gazprom állami gázipari vállalat, amely továbbra is a megegyezés feltételéül szabja, hogy kölcsönösen mondjanak le a nemzetközi bíróságokon és döntőbíróságokon az egymás ellen benyújtott követelésekről. Az ukrán félnek 22 milliárd dollárról kellene lemondania, benne arról a csaknem 3 milliárd dollárról, amit a stockholmi döntőbíróság már megítélt Kijevnek. Andrij Koboljev, a Naftohaz vezetője ezt november elején elfogadhatatlannak nevezte.

Ukrajna két héttel ezelőtt korszerűsítette gázmérő állomását a moldovai határon, és készen áll arra, hogy fordított irányban szerezzen földgázt a Balkánról abban az esetben, ha Oroszország leállítja a tranzitot rajta keresztül.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések