Hirdessen itt

Késsel kergette haragosát az egri kórház előtt egy 42 éves férfi

Arcul csapás, leütés, hajtépés a buszmegállóban, kergetőzés késsel a ­kórház előtt. Ekképpen összegezhetők azok a bűnügyek, amelyekben a vádhatóságok garázdaság miatt emeltek vádat a terheltek ellen.

Három erőszakos, garázda támadó tettéről, a velük szembeni büntetőeljárás állásáról számolt be a Heolnak dr. Konkoly Thege ­László, a Heves Megyei Főügyészség sajtószóvivője és helyettese, dr. Danku Judit.

Aldebrőn az idei június végi derelyefesztiválon történt az a bűntény, amely megzavarta a rendezvényen szórakozók nyugalmát.

– Egy 29 éves, büntetett előéletű, börtönviselt férfi leittasodott és éjfél előtt minden előzmény nélkül megragadta az egyik távozni készülő fesztiválozó karját, a sértettet maga felé fordította, majd nagy erővel arcul ütötte – ismertették az esetet a kommunikációs szakemberek. – A csapás miatt az illető az eszméletét vesztette. A vádlott ezután a megtámadott közelében lévő ismerősét is leütötte, majd távozott. Mindkét sértett magánindítványt terjesztett elő.

A Füzesabonyi Járási Ügyészség nyilvános rendezvényen elkövetett garázdaság bűntettével, s könnyű testi sértés vétségével vádolja a durva férfit, s bíróság elé állította. Az ügyben még nem született ítélet, mert a bíróság további bizonyítás érdekében elnapolta a tárgyalást.

Tarnalelesz, s a községben is a buszmegálló volt az újabb bűncselekmény helyszíne. Két asszony perlekedett, mivel egy korábbi kölcsönügylet miatt haragos viszonyban voltak. A 38 esztendős későbbi terhelt számonkérte a régi ügy miatt a másik nőt, ám az elfordította tőle a fejét. Ez felpaprikázta az amúgy is mérges vádlottat, aki megragadta ellenlábasát, s mindenki szeme láttára megtépte haragosa haját.

– Az Egri Járási Ügyészség garázdaság vétségével vádolja az elkövetőt – közölték a sajtószóvivők. – Figyelembe vette a büntetlen előéletét és a tettének a társadalomra veszélyességét is, így azt indítványozza, hogy a bíróság halassza el a büntetés kiszabását és jóvátételi munka végzését írja elő a számára. A jóvátételi munkát a terhelt állami vagy önkormányzati intézménynél, közhasznú civil szervezetnél, egyházi jogi személynél vagy azok részére végezheti.

Drasztikusabb esetben emelt vádat az Egri Járási Ügyészség. Csaknem egy éve mozifilmbe illő cselekménysor elkövetője ellen emelt vádat felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntette címén.

A 42 éves, büntetett előéletű férfi tavaly december 7-én délben az egri kórház bejárata előtt találkozott az intézményben dolgozó sértettel, akire korábbi nézeteltérésük miatt haragudott. Egy közeli bolt előtt vitáztak, majd dulakodni kezdtek, s a vádlott kést rántott. Partnere ezt meglátta, s menekült. A dühös fél késsel a kezében rohant utána. Az üldözés a járókelők szeme láttára zajlott, a férfiak fel-alá futkostak a Knézich Károly utcán, végül a kórházi munkavállaló beszaladt a munkahelyére. A vádlott a szúróeszközt a kezében fogva berohant az épületbe. A kést csak odabent tette zsebre, mikor észlelte, hogy a kórházban milyen sok beteg tartózkodik.

– Az ügyészség a terhelttel szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabására tett indítványt, s arra, hogy a bíróság tiltsa el őt a közügyek gyakorlásától – tájékoztattak a sajtószóvivők. Hozzátették: a vádlott a bűntényt a korábban más ügyben kiszabott felfüggesztett szabadságvesztésének próbaideje alatt követte el, így indítványozták e büntetés végrehajtását is.

Alapesetért is két év büntetés járhat

A Büntető törvénykönyv 339. szakasza értelmében az követ el garázdaságot, aki kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartást tanúsít, ami alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg. Vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő már alapesetben is, annak érdekében, hogy ezzel a szigorú büntetési tétellel is biztosítsa: az állampolgárok zavartalanul sétálhassanak az utcán, vagy nyugodtan részt vehessenek nyilvános rendezvényeken, fesztiválokon. A törvényi fenyegetettség, a tényleges szabadságelvonással járó büntetés lehetősége sem tart azonban vissza egyeseket attól, hogy a közösség nyugalmát kihívó és erőszakos cselekményekkel zavarják meg…

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések