A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Dövényi gyilkosság – életfogytiglan mindhárom vádlottnak

A rendkívül brutális bűncselekmény a „horror éjszakája” volt az áldozat és élettársa számára.

A négy vádlott és a későbbi áldozat jól ismerték egymást, az eset napján – 2018. február 4-én – is együtt szórakoztak Dövényben, a helyi kocsmában. A vádlottak többször összevesztek, azonban a kocsma bezárása után is folytatták az italozást. A vita elmérgesedett közöttük, a vádlottak elhatározták, hogy megölik a férfit.

A büntetőügy első rendű vádlottjának élettársa, a harmadrendű vádlott hazament, majd az autójában késsel, bicskával, karddal tért vissza. Időközben a helyszínre érkezett a sértett férfi barátnője is, aki kérlelte élettársát, hogy menjenek haza, azonban a férfi nem hallgatott rá, továbbra is a vádlottak társaságában maradt.

„Most meghaltok mindketten…”

Este 11 óra körül valamennyien beültek a harmadrendű vádlott vádlott nő autójába azzal, hogy a közeli településre mennek. Az autót a nő vezette, a hátsó ülésen a két férfi vádlott között ült a sértett, az anyósülésen pedig a barátnő utazott. Az indulás után az első rendű vádlott közölte a sértettekkel, hogy „Most meghaltok mind a ketten…”, majd előkerültek a kések is. A sértettek kérték, hogy engedjék el őket, válaszul az első rendű vádlott többször megszúrta, megvágta áldozatát, miközben kijelentette: „Most vágtam el a nyakát!”. Putnokra érve az első rendű vádlott korábbi élettársának, a negyedrendű vádlottnak a házához mentek, a még életben lévő sértettet a pincébe vonszolták, és magukkal vitték a barátnőjét is.

A pincében – miközben a harmadrendű vádlott a telefonjával világított – a két férfi vádlott a magukkal hozott karddal és késsel többször megvágta, megszúrta a sértettet, a barátnőjét pedig megöléssel fenyegették és arra kényszerítették, hogy végignézze élettársa kivégzését. Fenyegetésüknek nyomatékot adva, a harmadrendű vádlott a nála lévő késsel combon szúrta a rémült nőt.

Tettük végeztével a holttestet szőnyegbe csavarták, betették az autóba majd a negyedrendű vádlott nő segítségével hozzáláttak a nyomok eltüntetéséhez: a véres ruhákat, a cselekmény során használt bicskát és a sértett telefonját elégették, a vérnyomokat feltakarították, majd a sértett holttestét visszavitték Dövényre, ahol egy emésztő gödörbe dobták. A sértett sebesült barátnőjét egy napon át fogva tartották, fenyegették, megtiltották, hogy az esetről bárkinek beszéljen. Másnap a nő bejelentést tett a rendőrségen.

Az ügyész súlyosbítást kért

Az első fokon eljárt Miskolci Törvényszék 2019. júniusában az első, a másod- és a harmadrendű vádlottakat előre kitervelten, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés és személyi szabadság megsértésese miatt mondta ki bűnösnek. Az ítélet szerint az emberölést a két férfi vádlott társtettesként, a harmadrendű vádlott nő bűnsegédként követte el. A törvényszék az első és másodrendű vádlottat életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte. Az első rendű vádlott legkorábban 35 év, míg a másodrendű 25 év múlva szabadulhat a fegyházból. A harmadrendű vádlottat bűnsegédként elkövetett emberölés bűntette, társtettesként elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntette és testi sértés kísérletének bűntette miatt 25 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. A negyedrendű vádlottat bűnpártolás bűntette miatt a bíróság 4 év börtönbüntetésre ítélte és 4 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

Az ítélet ellen az első, a másod- és a harmadrendű vádlottak felmentésért, illetve enyhítésért fellebbeztek. Az ügyész a harmadrendű vádlott terhére is életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását indítványozta.

Brutális kivégzés

A Debreceni Ítélőtábla keddi jogerős ítéletében a harmadrendű vádlott szabadságvesztés büntetését életfogytig tartó szabadságvesztésre súlyosította azzal, hogy a vádlott legkorábban 25 év múlva bocsátható feltételes szabadságra. A negyedrendű vádlott szabadságvesztés büntetését és közügyektől eltiltását 3-3 évre enyhítette. Egyebekben helybenhagyta az elsőfokú ítéletet.

Az ítélőtábla szerint az elsőfokú bíróság megalapozott tényállást állapított meg, helyes a bűncselekmény minősítése és helyesen következtetett a vádlottak bűnösségére. Az ítélőtábla nem fogadta el a védői érveléseket, miszerint az első rendű vádlotton kívül mindenki fenyegetettség hatására cselekedett. A tények nyomon követhetőek és azok cáfolják a vádlottak védekezését. A rendkívül brutális bűncselekmény ideje, a „horror éjszakája” volt a sértett és hozzátartozója számára. A különös kegyetlenség, mint minősítő körülmény nemcsak azt jelentette, hogy a sértett átlagot meghaladó kiszolgáltatott helyzetben volt és átlagot meghaladó kínokat kellett kiállnia, hanem azt is, hogy az elkövetők az átlagot meghaladó brutalitással végeztek vele. Tekintettel a bűncselekmény kiemelt tárgyi súlyára és a társadalomra való veszélyességére, csak életfogytiglan tartó szabadságvesztés szolgálhatja a büntetési célok elérését - írja a boon.hu.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések