A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Cigifogás Hajdúnánáson: nem jött be a zuhanytálcás trükk

A Hajdúböszörményi Járásbíróság november 28-án előkészítő ülésen kihirdetett ítéletében bűnösnek mondta ki azt a férfit, aki több százezer forint értékű ukrán cigarettát rejtett egy zuhanytálcába Hajdúnánáson – közölte honlapján a Debreceni Törvényszék.

Mint írják, a vádlott az előkészítő ülésen beismerő vallomást tett, a terhére rótt bűncselekmény elkövetését elismerte, a tárgyaláshoz való jogáról lemondott.

Az elsőfokú bíróság elfogadta a beismerő vallomást, U. L.-t bűnösnek mondta ki orgazdaság bűntettében, ezért őt 2 év börtönbüntetésre – 5 évre felfüggesztve – ítélte, valamint 300.000 forint pénzbüntetést is kiszabott. A bíróság a dohányterméket elkobozta.

Az ítéleti tényállás szerint a Nemzeti Adó-és Vámhivatal pénzügyőrei 2018. július 26-án a hajdúnánási piacon tartottak ellenőrzést. A pénzügyőrök a piac melletti szervizúton felfigyeltek a vádlottra, akinél egy nagyméretű kartondoboz volt, amit egy futártevékenységet végző gépkocsinak támasztott. A pénzügyőrök ellenőrizték a fóliával bevont dobozt, amelyről a férfi azt állította, hogy abban csak egy zuhanytálca van, amit Angliába akar feladni. A pénzügyőrök külön kérdésére a férfi azt mondta, hogy a csomagban jövedéki termék nem található.

A kartondoboz felnyitását követően a pénzügyőrök látták a zuhanytálcát, azonban annak alsó része leemelhető volt, és a tálca belső részében találtak 600 doboz magyar adójegy nélküli, ukrán zárjeggyel ellátott cigarettát – áll a bírósági közleményben

A híradás szerint a NAV munkatársai a 642.000 forint értékű jövedéki terméket a zuhanytálcával együtt lefoglalták, a férfi ezt követően nem akart arról nyilatkozni, hogy honnan vannak a jövedéki termékek. A 49 éves újfehértói férfi a cigarettával bélelt zuhanytálcát valóban Angliába akarta feladni, azonban álnéven.

Az ítélet meghozatala során Dr. Lugosi Tímea bíró súlyosító körülményként értékelte az ilyen jellegű bűncselekmények elszaporodottságát, továbbá azt, hogy a vádlott ugyanilyen bűncselekmény miatt már volt büntetve. Ugyanakkor enyhítő körülménykét értékelte, hogy a férfi beismerő vallomást tett, a NAV által kiszabott közel 640.000 forint pénzbírságot megfizette és három gyermekről kell gondoskodnia.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész, a vádlott és védője három munkanap

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések