A Konzervatív Párt nagy eséllyel biztos többséget szerezne a parlamentben, ha most lenne a decemberre kiírt brit előrehozott választás - mondta Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem docense szerdán az M1 aktuális csatornán.

Hozzátette: a konzervatív szavazók jelentős része a Brexit Párt támogatója volt, így egy biztos kilépéspárti tömeget jelentenek, míg a Munkáspárt mögött egy nagyon megosztott szavazóbázis áll.

A pártok támogatottságán nem változtatott Boris Johnson konzervatív párti brit miniszterelnök és Jeremy Corbyn, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetőjének keddi tévés vitája sem - jegyezte meg.

Elmondta: a jelenlegi tervek szerint az Egyesült Királyság kilépésekor elhagyná a vámuniót és a közös piachoz is nagyon korlátozottan férne hozzá, ezen keretek között pedig 11 hónapja lenne kidolgozni a kilépés részleteit. Hozzátette: Boris Johnson ezen az úton járna, míg Jeremy Corbyn megint újratárgyalná a Brexit-megállapodást, mivel szeretné, ha a szigetország hosszú távú vámuniót érne el az Európai Unióval, ehhez pedig - népszavazás által - kérné az emberek hozzájárulását.