Hirdessen itt

Azerbajdzsáni ACG olajmezőbe vásárolta be magát a Mol

A Mol 9,57 százalékos részesedést vásárol az azerbajdzsáni ACG olajmezőben és 8,9 százalékos részesedést a BTC (Baku-Tbiliszi-Ceyhan) olajvezetékben – közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.
A Chevronnal kötött megállapodás értéke 1,57 milliárd dollár, amelyet a Mol a rendelkezésére álló likvid forrásokból finanszíroz. A tranzakció nem befolyásolja a vállalat alaposztalék növelésére vonatkozó szándékát.

Az amerikai vállalat azerbajdzsáni érdekeltségeinek megvásárlásával a Mol a harmadik legnagyobb partner lesz a BP által üzemeltetett ACG-ben (Azeri-Chirag-Gunashli), Azerbajdzsán legnagyobb, stratégiai fontosságú olajmezőjében.

A Mol emellett részesedést szerez a BTC csővezetékben is, amely nyersolajat szállít Azerbajdzsánból Törökország egyik földközi-tengeri kikötőjébe, Ceyhanbe.

A világszínvonalú olajmező megszerzése napi 20 ezer hordóval járul hozzá a Mol-csoport éves szénhidrogén termeléséhez a következő években, és jelentősen növeli a Mol bizonyított és valószínűsíthető olajkészletét. Kedvezően hat emellett a társaság EBITDA-jára (kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredmény), a szabad cash flow termelésre, az egy részvényre jutó eredményre, és erősíti a vállalat kutatás-termelés üzletágának nemzetközi portfólióját. A tranzakció összhangban áll a 2030-as vállalati stratégiával is, mivel tovább erősíti az integrált, külső környezet változásával szemben ellenálló üzleti modellt – írták.

A közlemény idézi a Mol-csoport elnök-vezérigazgatóját, aki üdvözölte, hogy az üzletáguk legfontosabb működési területén, a Független Államok Közösségében léphetnek partnerségre számos vezető olajcéggel. Hernádi Zsolt szerint megfelelő egyensúlyt jelent, hogy a megállapodás zárását követően a termelés fele Közép-Kelet Európán kívülről származhat.

Berislav Gaso, a Mol-csoport kutatás-termelésért felelős vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy az akvizícióval a Mol hosszú távon is megőrzi a kiváló cash flow termelő képességet, és biztosítja a kutatás-termelés nemzetközivé alakítását.

A tranzakció kormányzati és szabályozói jóváhagyások függvénye, és várhatóan 2020. második negyedévében zárulhat le – olvasható a közleményben.

A jelentős készletekkel rendelkező ACG mező a Kaszpi-tengeren található, ahol 1997 óta termelnek kőolajat és a világ legnagyobb tengeri kőolajmezőinek egyike. A mező 400 négyzetkilométert foglal magába, és hat tengeri termelési platformból áll. Azerbajdzsán legnagyobb olajmezőjét a vezető olajipari cégek közé tartozó BP üzemelteti, és 2018-ban átlagosan 584 ezer hordót termeltek ki a területen. Az operátor becslése szerint a 2017 szeptemberi, 2049-ig terjedő licensz hosszabbítást követően a kitermelhető földtani vagyon 3 milliárd hordót tesz ki. A Mol-csoport a részesedés megvásárlásával olyan vezető olajipari vállalatok partnerévé válik, mint a BP, az Exxon, az Equinor és a Socar.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések