A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az euróövezetben csökkent, az EU-ban stagnált munkanélküliség októberben

Októberben csökkent a munkanélküliségi ráta az euróövezetben és stagnált az EU-ban.

Az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) pénteken azt közölte, hogy az euróövezet 19 tagállamában a szezonális kiigazítással számolt októberi munkanélküliségi ráta 7,5 százalék volt, alacsonyabb a szeptemberi 7,6 százaléknál és a tavaly októberi 8 százaléknál.

Elemzők is 7,5 százalékos októberi értékre számítottak.

Az Európai Unió 28 tagállamában 6,3 százalék volt az októberi munkanélküliségi ráta, ötödik hónapja áll ezen a szinten. Tavaly októberben a mutató magasabb, 6,7 százalék volt.

Októberben 15 millió 583 ezren voltak munka nélkül az Európai Unióban, ebből 12 millió 334 ezren az euróövezet tagországaiban. A szeptemberivel összevetve a munkanélküliek száma az EU-ban 29 ezerrel, az euróövezetben pedig 31 ezerrel csökkent.

A tavaly októberivel összevetve az EU-ban 939 ezerrel, az euróövezetben pedig 761 ezerrel csökkent a munkanélküliek száma.

A szeptemberi adatsor nem teljes. Észtországból, Görögországból, Magyarországról és Nagy-Britanniából még nem érkeztek meg az adatok.

A legalacsonyabb munkanélküliségi rátát októberben Csehországban regisztrálták, 2,2 százalékosat, majd Németország következik 3,1 százalékkal és Lengyelország 3,2 százalékkal.

A munkanélküliségi ráta továbbra is Görögországban (a legfrissebb, augusztusi adat szerint 16,7 százalék) és Spanyolországban (14,2 százalék) volt a legmagasabb.

Az Eurostat adatai szerint Magyarországon szeptemberben 3,5 százalékos, augusztusban 3,4 százalékos munkanélküliség volt. Tavaly októberben a ráta 3,7 százalék volt.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések