A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Újabb észak-koreai orvhalászokat fogott el orosz parti őrség a Japán-tengeren

Újabb 87 észak-koreai orvhalász elfogásáról számolt be kedden a parti őrség tevékenységét is felügyelő orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB).
A közlemény szerint az orvhalászokat a Japán-tengernek az Oroszország által kizárólagos övezetének tekintett vizein vették őrizetbe szeptember 28-30. között. Az orosz hatóságok lefoglalták az észak-koraiak 11 kisméretű vízi járművét és halászati eszközeit, valamint négyezer törvénytelenül kifogott tintahalat.

A törvénysértőket az orosz Tengermelléki terület Poszjet kikötőjébe szállítják az incidens kivizsgálására.

Az FSZB arról is beszámolt, hogy az orosz hatóságok 26 kisméretű süllyedő hajóról 174 észak-koreai tengerészt mentettek ki, akiket hamarosan hazaengednek.

Két hét leforgása alatt ez volt a harmadik incidens az orosz parti őrség és az észak-koreai orvhalászok között. Szeptember 17-én a Japán-tenger medencéjében, az orosz gazdasági övezetben 160 törvénysértőt fogtak el. Az észak-koreaiak megtámadták a járműveiket ellenőrző határőröket, akik közül négyen megsérültek, egy orvhalász pedig életét vesztette.

Szeptember 27-én a parti őrség három észak-koreai szkúnert és öt motorcsónakot tartóztatott fel, a fedélzetükön tartózkodó 262 embert pedig őrizetbe vette.

Igor Morgulov orosz külügyminiszter-helyettes szeptember 23-án Moszkvában Észak-Korea ügyvivőjével megvitatta az első incidenst, valamint azokat az intézkedéseket, amelyeknek meg kellett volna akadályozniuk a történtek megismétlődését.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések