A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Túlnyomórészt csökkenéssel zártak a főbb nyugat-európai tőzsdék

Túlnyomórészt csökkenéssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden a vegyes vállalati beszámolók hatására.
A londoni FTSE-100 mutató 0,35 százalékos, a frankfurti DAX-index pedig 0,02 százalékos mínuszban, míg a párizsi CAC-40 index 0,17 százalékos pluszban zárt. Milánóban 0,07 százalékkal, Madridban pedig 0,35 százalékkal esett az irányadó tőzsdemutató. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,16 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,19 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 0,10 százalékkal csökkent.

A nap vesztese a telekom szektor volt, alindexe 1,8 százalékkal esett, míg az építőipari és a nyersanyagkapcsolt vállalatok 0,7 százalékkal drágultak.

A nagyvállalatok közül több is a vártnál rosszabb eredményekről számolt be, így árfolyamuk jelentősen csökkent. A BP brit olajipari konszern 3,8 százalékos, az Orsted dán energetikai óriásvállalat 7,4 százalékos, a Stora Enso finn papíripari cég pedig 5,1 százalékos mínuszban zárta a napot.

Az egyik legnagyobb svéd bank, a Swedbank árfolyama 3,2 százalékkal csökkent arra a hírre, hogy Észtország pénzpiaci felügyelete vizsgálatot indított a Swedbank észt leányvállalata ellen pénzmosás gyanúja miatt.

A nap egyik nyertese a Fresenius Medical Care német egészségügyi szolgáltató, amelynek árfolyama 4,6 százalékkal ugrott meg a vártnál nagyobb harmadik negyedéves nyereség hírére.

New Yorkban ugyancsak a vegyesre sikerült vállalati beszámolók határozták meg a kereskedést: a Dow Jones ipari átlag 0,11 százalékos, az S&P 500-as index pedig 0,20 százalékos pluszban, míg a Nasdaq-piac összetett mutatója 0,26 százalékos mínuszban állt az európai tőzsdezárás idején.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökken. A legközelebbi, decemberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,26 százalékos mínuszban, 61,41 dolláron, a WTI pedig 0,14 százalékos veszteségben, 55,73 dolláron forgott este fél hatkor.

A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára decemberi szállításra 0,31 százalékkal, 1491,15 dollárra süllyedt.

Egy euróért 1,1111 dollárt adtak a nemzetközi bankközi piacon, 0,11 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések