Hirdessen itt

Trendszerűen csökken az OTP öngondoskodási index értéke

Az OTP öngondoskodási index értéke a 2016-os csúcs óta folyamatosan csökken, az idén 34-re esett, így elmondható, hogy trendszerűen csökken a lakosság öngondoskodási hajlandósága - mondta Kovács Antal, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese kedden Budapesten, a pénzintézet sajtótájékoztatóján.
Az OTP öngondoskodási index felmérése a bankszámlával rendelkező 18-70 évesek között 1500 fő személyes megkérdezésével készül, országos reprezentatív minta alapján. Az index 100 pontos skálán mutatja a megkérdezettek megtakarítási hajlandóságát.

A vezérigazgató-helyettes elmondta: a megkérdezettek 45 százaléka legalább időnként otthon tartja a megtakarítását. A kutatás eredményeit alátámasztják az MNB adatai is, napjainkban több mint 6000 milliárd forint a forgalomban lévő készpénzállomány, ebből mintegy 4900 milliárd forint a háztartásoknál van - mutatott rá. Hozzátette: hatalmas összegről van szó, ez az összeg mintegy negyede a háztartások által betétben és értékpapírban tartott mintegy 22 000 milliárd forintnyi megtakarításnak.

Jelezte: a megtakarításaikat otthonukban tartók 89 százaléka azért nem fekteti be pénzét, hogy az mindig kéznél legyen, ha bármilyen váratlan esemény következne be. A készpénzben tartott megtakarítás értéke azonban folyamatosan inflálódik, sőt, a könnyű hozzáférhetőség akár meggondolatlan pénzügyi döntésekhez is vezethet - tette hozzá.

Kovács Antal kitért arra, hogy az OTP Banknál az online elérhető pénzügyi tervező, illetve a fióki tanácsadók segítségével személyre szabott megtakarítási konstrukciókat tudnak ajánlani az ügyfelek számára.

A kutatás szerint a megkérdezettek 37 százaléka rendelkezik váratlan helyzetre félretett megtakarítással. A huszonévesek számítástechnikai eszközeik (főleg telefonjuk) meghibásodásától tartanak, a családalapítás előtt állók (a 30-45 évesek) a gyermekekkel kapcsolatos kiadásokra szánt összeget tartják maguknál, a 60 évnél idősebbek pedig egészségügyi ellátásukat finanszíroznák az otthon tartott pénzből.

A magyar szülők 80 százaléka fontosnak tartja, hogy pénzügyi tudatosságra nevelje gyermekét, és ehhez az OTP a Fáy András Alapítvánnyal közösen már 7 éve működteti az oktatási központokat, ahol eddig több mint 100 ezer diák kapott élményalapú pénzügyi oktatást - mutatott rá Kovács Antal.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések