A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Szerény javulás az amerikai szolgáltatóipar teljesítményében

A szerény szeptemberi javulással együtt is bő három évvel ezelőtti gyenge szinten teljesít az amerikai szolgáltatóipar a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet felmérésének csütörtökön publikált eredménye alapján.
Az Egyesült Államok szolgáltatóiparának szeptemberi végleges beszerzésimenedzser-indexe (BMI) az előzetes értéknek megfelelően 50,9 pontra emelkedett az előző havi 50,7 pontról.

A mutató a csekély javulással együtt is a szolgáltatóipar teljesítményének mintegy három éve a leglassúbb mértékű növekedését jelzi. A mutató harmadik negyedévi átlaga is hasonló módon mintegy három éve a leglassúbb negyedéves teljesítménynövekedésre utal a szolgáltatóiparban.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a zsugorodását jelzi.

A szolgáltatóiparban 2010 februárja óta most szeptemberben mutatták ki első alkalommal a foglalkoztatás csökkenését, mégpedig 2009 vége óta a legnagyobb mértékűt. A megrendelés-állomány 2014 augusztusa óta a legnagyobb mértékben csökkent a szolgáltatóiparban.

A szolgáltatóipari és a - múlt héten publikált - feldolgozóipari BMI számításának alapjául szolgáló adatok összesítésével képzett kompozit BMI szeptemberi végleges értéke az előzetes értékkel megegyező 51,0 pont lett, magasabb az augusztusi 50,7 pontnál. Az összesített mutató javulásához főként a szolgáltatóipari adatok járultak hozzá, a feldolgozóipari adatok kevésbé.

A részadatokon belül az új megrendelések növekedése az adatgyűjtés kezdete óta, tíz éve a leggyengébbnek bizonyult. Összességében a foglalkoztatás növekedett kissé, bár a szolgáltatóiparban csökkent.

A vizsgált adatokból 1,5 százalékos éves GDP-növekedésre lehet következtetni a harmadik negyedévre vonatkozóan, ami a dinamikus mutatók alapján a negyedik negyedévben még csökkenhet - foglalta össze a felmérés megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések