A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Négyszemközt egyeztetett a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) listavezetője a Zöldek listavezetőjével

Négyszemközt egyeztetett kedden a választáson győztes Sebastian Kurz volt osztrák kancellár, az Osztrák Néppárt (ÖVP) listavezetője a negyedik legjobb eredményt elért Zöldek listavezetőjével, Werner Koglerrel.
A Zöldek listavezetője ezúttal közelebbről meghatározta az "új türkiz-zöld stílus" fogalmát; szerinte az egymás kölcsönös tiszteletén alapuló párbeszéd eddig nem volt jellemző a két párt között. Werner Kogler ugyanakkor azt mondta: "pártja reményei és elvárásai egyre erősebbek, hogy részt vegyenek a kormányzati munkában". A politikus szerint nincsenek áthidalhatatlan különbségek a Néppárt és a Zöldek között.

Kogler egyben arról is beszélt, hogy a két párt programja között a lehető legnagyobb a különbség; azért van szükség a folyamatos párbeszédre, hogy, mégis "egymásra találjanak" - fogalmazott. Az ÖVP listavezetője ismételten hasznosnak nevezte a Zöldekkel folytatott eszmecserét.

Sebastian Kurz szerint minden tervek szerint halad; sikerül tartani az időt, így november 8-án lezárják az előzetes egyeztetéseket. Hangsúlyozta: azt követően hoz majd döntést arról, melyik párttal kezdik meg a koalíciós tárgyalásokat. Az egyeztetéseken elsősorban arra a kérdésre keresik a választ, lehetséges-e a közös kormánykoalícióban való együttműködés.

Kurz a választásokat követően parlamenti súlyuk sorrendjében kezdte meg a koalíciós tárgyalásokat megelőző egyeztetéseket a pártokkal.

A második helyezett Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) listavezetője, Pamela Rendi- Wagner - miután két hete csaknem három órán át egyeztetett Sebastian Kurzcal - bejelentette, hogy az előzetes egyeztetéseket befejezettnek tekinti, és a jövőben már csak a koalíciós tárgyalásokon kíván részt venni. A harmadik helyezett Szabadságpárt (FPÖ) azt jelezte, hogy ellenzéki szerepre készül, ezért a továbbiakban nem folytatja a tárgyalásokat a Néppárttal.

A szeptemberi előrehozott parlamenti választásokon negyedik helyezett Zöldekkel várhatóan több fordulóra lesz szükség, mivel a párt korábban nem vett részt kormányzati munkában. Az egyeztetések csütörtökön folytatódnak. Elsősorban azt vizsgálják majd, melyek azok a pontok, ahol az álláspontok közeledhetnek, illetve melyek azok, ahol várhatóan nehéz lesz közös nevezőt kialakítani.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések