A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

MSZP: a magyar emberek többsége nem részesül a gazdasági eredményekből

Az MSZP nem fogja megszavazni a 2018-as zárszámadást, mert hiába jók a gazdaság számai és sok a pénz, abból a magyar emberek többsége nem részesül - közölte az ellenzéki párt elnöke, frakcióvezetője csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.
Tóth Bertalan azt mondta, azért sem tudják elfogadni a tavalyi költségvetés végrehajtásáról szóló törvényjavaslatot, mert nem jók a számai: a kormány megtévesztette a parlamenti képviselőket.

Kifejtette, az Országgyűlés által csütörtökön tárgyalni kezdett javaslatban nem szerepelnek a Magyar Nemzeti Bank alapítványai, holott az EU statisztikai hivatalának állásfoglalása szerint azok is a kormányzati rendszer részei.

Ezért 2017-ben 0,4, a 2018-ban pedig 0,3 százalékkal volt magasabb az államadósság aránya a GDP-hez viszonyítva - tette hozzá, jelezve: a kormány nem javította ki a számokat.

Szerinte ráadásul az alapítványok állampapírt is vásároltak, több száz milliárd forinttal segítették ki a költségvetést, ez pedig ütközik az unió szabályaival, tiltott monetáris finanszírozást jelent.

Tóth Bertalan elmondta, a zárszámadást a kormány "torz társadalomképe" miatt sem tudják elfogadni, vagyis hogy azoknak juttatnak kedvezményeket, akiknek jobbak a jövedelmi viszonyai. Közölte, az OECD-országok között Magyarország a második a minimálbért terhelő adókat nézve, azaz súlyosan adóztatja a munkát a Fidesz-kormány.

Kevés pénz jut az oktatásra, az egészségügyre, a jóléti kiadások is csökkennek, közben tízmilliárdok jutnak propagandára, a presztízsberuházásokra - sorolta kifogásaikat a frakcióvezető.

A pártelnök több kérdést is kapott a korrupciógyanúba keveredett Lackner Csaba kispesti képviselőről, aki felfüggesztette párttagságát. A politikust az MSZP kispesti szervezete - egyetértve az MSZP budapesti elnökének és Kispest polgármesterének állásfoglalásával - arra kérte, hogy mondjon le képviselői mandátumáról.

Tóth Bertalan azt mondta, nincs helye semmilyen visszaélésnek az ellenzék által vezetett önkormányzatoknál, ezért arra kérik a képviselőt, adja vissza mandátumát, teremtsenek tiszta helyzetet, legyen időközi választás Kispesten. Zéró toleranciát hirdettek a korrupcióval szemben nemcsak az MSZP-ben, hanem minden önkormányzatnál - hangoztatta.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések