A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Marosvásárhelyen mutatja be a Hagyományok Háza a Bartókék Bécsben előadást


A marosvásárhelyi Kultúrpalota ad otthont a Hagyományok Háza Bartókék Bécsben- Katonadalok, 1918 című előadásának pénteken.

A koncerten elhangzanak a Bartók által tervezett, Bartók Béla, Kodály Zoltán és Kodály Emma által készített feldolgozások, valamint eredeti népzene a Kárpát-medencéből.

Száz év elteltével a Hagyományok Háza az eredeti szándék szerint állította színpadra az elmaradt produkciót, amit a Zeneakadémián - egy évvel korábban rendezett koncertje után - a marosvásárhelyi közönség is megismerhet - közölte a Hagyományok Háza kedden az MTI-vel.

Az előadás története az akkori kulturális és politikai viszonyokat tükrözi. Az Osztrák-Magyar Monarchia vezetése a Nagy Háború harmadik évében a császárvárosban olyan koncertet tervezett, amelyen a monarchia népeinek régi és újabb katonadalait kívánta bemutatni. Ez az előadás végül 1918 januárjában valósult meg, amelynek nem német részében Bartók Béla vállalt oroszlánrészt, a munkába Kodály Zoltánt is bevonta, sőt maga is fellépett.

A koncert sikerén felbuzdulva a bécsiek indítványozták annak megismétlését Budapesten, természetesen az akkori Magyarország nemzetiségeinek katonadalaira fókuszálva. A bécsihez hasonlóan a magyar fővárosban is Bartók Béla koncepciójára támaszkodtak volna, de a magyar kultúrpolitikusok már másnak szánták a műsor összeállítását és a bemutatót.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések