Hirdessen itt

Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő újraindul az elnöki tisztségért

Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő szerdán hivatalosan is bejelentette, hogy újraindul az elnöki tisztségért - közölte a helyi média.
Grabar-Kitarovic a kormányzó jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) hivatalos jelöltje.

Az államfő sajtótájékoztatóján megköszönte a HDZ-nek a támogatást, és bizalmat kért az emberektől az új mandátum megszerzéséhez.

"Megmutattam, hogy közétek tartozom" - mondta, hozzátéve: Horvátországnak a világban ma jobb a megítélése, mint eddig valaha.

Szavai szerint közvetlenül megválasztott elnökként rámutatott a legfontosabb állami és társadalmi problémákra, nyilvános vitát nyitott róluk, és megoldásokat kínált.

"Pártok és ideológiák feletti elnök voltam, és mindig a konstruktív párbeszédet ösztönöztem a társadalomban, kiálltam az egység mellett, és hittem a jobb jövőben" - hangsúlyozta.

Beszédében kitért az országot érintő problémákra, társadalmi és gazdasági kérdésekre, viszont új programmal nem állt elő az elkövetkező időszakra. A sajtó munkatársai nem tehettek fel kérdéseket az államfőnek a beszéde után.

Kolinda Grabar-Kitarovicnak hivatalosan 2020. február 19-én jár le az ötéves mandátuma.

A horvát törvények szerint az új elnököt legalább 30, legfeljebb 60 nappal azelőtt meg kell választani, hogy az aktuális államfőnek lejár a hivatali ideje. Ami annyit jelent, hogy az elnökválasztást december 21. és január 20. között kell kiírni. Az első és a második forduló között legalább két hétnek el kell telnie.

A legújabb közvélemény-kutatások szerint - amennyiben most tartanák az elnökválasztást - Grabar-Kitarovic az első helyen végezne 28,5 százalékkal, de negyedik hónapja csökken a népszerűsége. A második helyen a horvát sajtó szerinti legfőbb riválisa, Zoran Milanovic volt kormányfő, a Szociáldemokrata Párt (SDP) jelöltje áll 24,8 százalékkal, míg a harmadik helyet Miroslav Skoro független jelölt, népszerű horvát énekes és üzletember foglalja el 18,2 százalékkal. Miroslav Skoro szintén a jobboldali szavazók támogatására számít.

Szakértők szerint Grabar-Kitarovic nem tud az első fordulóban nyerni, és várhatóan második fordulót kell tartani a két legtöbb voksot begyűjtő jelölt részvételével.

A horvát alkotmány értelmében az elnök legfeljebb kétszer választható meg, ötéves mandátumra.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések