Hirdessen itt

Kampánykezdet Franco exhumálásával

Több évtizedes ideológiai csatározás után ma kihantolják Francisco Franco spanyol tábornok földi maradvá­nyait a Madrid melletti Elesettek Völgyében található bazilikából.
A Spanyolországot 34 éven át vezető, ellentmondásos megítélésű diktátor új sírhelye Mingorrubióban, a családi panteonban lesz felesége mellett. Erről a miniszterelnöki hivatal adott ki tájékoztatást, melyben közölték: a kezdetektől fogva azt képviselik, hogy a diktátor földi maradványai nem maradhatnak egy olyan nyilvános mauzóleumban, ahol méltathatják személyét.

Közleményükben hangsúlyozták, hogy ezt kifejezetten megtiltja egy 2007-ben elfogadott, úgynevezett történelmi emlékezet törvény is. Az ügyvezető szocialista spanyol kormány különösen szigorúan jár el az ügyben, a család kérését elutasítva katonai tiszteletadás nélkül, szűk körben végzik el az exhumálást és az újratemetést. Sajtóinformációk szerint az exhumálás körülbelül három órát vesz igénybe, a koporsót helikopterrel szállítják át az új sírhelyre.

A spanyol legfelsőbb bíróság szep­tember 30-án döntött a szocialisták indítványa mellett, miután a baloldal 2018 nyarán újra kampánytémát csinált Franco tábornok exhumálásából. Az ügyvezető miniszterelnök, Pedro Sánchez akkor azt ígérte, kormánya az 1936 és 1939 közötti spanyol polgárháború áldozatainak állít emlékművet az Elesettek Völgyében, márpedig az egykor a nemzeti erőket vezető Francisco Franco tábornok sírhelyének ott nincs helye.

Novemberben az elmúlt négy év negyedik parlamenti választását tartják az országban, ezért a baloldalnak a legjobbkor jön a spanyol társadalmat évtizedek óta megosztó kérdésben aratott diadal. Ezt igyekezett hangsúlyozni a döntés miatt tiltakozó jobboldal is, szerintük Pedro Sánchez pártja gyomorforgató kampányt folytat. – A szocialisták sírhelyek megszentségtelenítésével, a gyűlölködés feltüzelésével kezdik a kampányukat – írta a Twitteren Santiago Abascal, a radikális jobboldali Vox párt vezetője.

Albert Rivera, a jobbközép Ciudadanos párt vezetője pedig úgy fogalmazott: Sánchezék Franco csontjaival arra játszanak, hogy megosszák a spanyol nemzet egységét.

Forrás: Magyar Nemzet

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések