Hirdessen itt

Iránymutatást ad ki az NVB a nemzetiségi választással kapcsolatban

Iránymutatást ad ki a nemzetiségi választás borítékjaiba véletlenül bekerülő helyi önkormányzati szavazólapok kezeléséről a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), amely erről pénteki ülésén döntött.
Az NVB-től Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke kérte iránymutatás kiadását. Azzal indokolta kérését, hogy az idei választáson a nemzetiségi választópolgárok ugyanabban a szavazókörben adhatják le a nemzetiségi választás szavazólapjait, mint ahol a polgármester- és képviselőjelöltekre szavaznak. A nemzetiségi szavazólap zöld színű, és kizárólag akkor érvényes, ha a választópolgár a zöld borítékba helyezi és lezárja.

Az NVI elnöke felvetette, előfordulhat, hogy a választópolgár véletlenül a zöld borítékba teszi a helyi önkormányzati választás szavazólapjait is, ám ezeket a nemzetiségi szavazólapokat nem a szavazatszámláló bizottság számolja össze a választás estéjén, hanem a helyi választási bizottság. Pálffy Ilona felvetette, szükséges rendezni, hogy a zöld borítékban talált, a helyi önkormányzati választásra vonatkozó szavazólapokat hogyan kezeljék a választási szervek.

Az NVB 8 igen szavazattal, 5 ellenében úgy döntött, indokolt iránymutatás kiadása a kérdésben.

A bizottság tagjainak többsége az általános vitában arra jutott, az önkormányzati és a nemzetiségi választás közjogilag két eltérő szavazás, bár időben és térben egyszerre bonyolítják le. A testület szerint a zöld borítékban talált helyi önkormányzati szavazólapok a nemzetiségi választás tekintetében nem hivatalos szavazólapnak minősülnek, azok érvényességéről a választási bizottság nem dönthet, de nem is vehetők figyelembe az eredmény megállapítása során.

Az NVB a tervek szerint a jövő hét elején dönt az iránymutatás szövegéről.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések