Hirdessen itt

Horvátország fejlődő, összekötő, védelmező és globális befolyással bíró Európát akar

Az Európai Unió (EU) Tanácsának soros elnökségét 2020. január 1-jétől betöltő Horvátország a következő jelmondatban foglalta össze prioritásait: "Európa, amely fejlődik, összeköt, véd és globális befolyással bír" - közölte Andrej Plenkovic horvát kormányfő a zágrábi Nemzeti és Egyetemi Könyvtárban tartott konferencián szerdán.
Mint mondta, az EU-nak van a második legerősebb gazdasága, amely a világ bruttó hazai termékének (GDP) egyötödét adja. Ugyanakkor a technológiai, geopolitikai és demográfiai változások miatt egyre nagyobb konkurenciával is szembe kell néznie, a terheket pedig közösen kell viselni - hangsúlyozta a kormányfő. Ezért szerinte erősebb unióra van szükség, ehhez pedig csökkenteni kell a tagállamok között még mindig fennálló nagy fejlettségbeli különbségeket.

"Az életképesebb társadalom versenyképesebb gazdaságot is jelent" - hangsúlyozta Plenkovic. Gondoskodni kell egy környezetvédelmi szempontból fenntarthatóbb gazdaságról, hozzájárulva így a jobb környezetvédelemhez és az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez - tette hozzá.

Szavai szerint olyan Európára van szükség, amely összeköt. Tovább kell fejleszteni a közlekedési, energetikai és digitális infrastruktúrát. "A jobb összeköttetés jobb és biztonságosabb adatinfrastruktúrát jelent" - vélekedett. Horvátország ösztönözni fogja az EU állampolgárainak közötti kapcsolatok erősítését is.

Elmondta: nagy figyelmet szentelnek majd a belső biztonságra, és támogatni fogják a tagállamok szorosabb együttműködését a terrorizmus finanszírozása elleni harcban. Jelezte továbbá, hogy nagyobb hangsúlyt kell fektetni a tagállamok információs rendszereinek hatékonyabb összehangolására.

A migrációval kapcsolatban kifejtette: szükség van a közös európai menekültügyi rendszer megreformálására és a jobb együttműködésre a nem uniós országokkal. "Ellenállóbbnak kell lennünk a hibrid fenyegetésekkel szemben, erősíteni kell a kiberbiztonsági kapacitást és a hamis hírekkel szembeni küzdelmet" - húzta alá.

Plenkovic kiemelte, hogy Horvátország elkötelezett egy befolyásos Európa iránt, amely vezető szerepet tölt be mind a szomszédságában, mind a nagyvilágban.

"Az az unió, amely a világ fejlesztési támogatásainak több mint felét nyújtja, külön felelőséggel tartozik délkelet-európai szomszédai iránt" - mondta.

Horvátország a soros EU-elnökség hat hónapja alatt síkraszáll a térség országainak európai integrációs perspektívájáért és a hatékony bővítési politikáért - jelentette ki végezetül a miniszterelnök, aki egyúttal emlékeztetett, hogy Zágrábban tartják jövő májusban az EU-Nyugat-Balkán-csúcstalálkozót.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések