A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Heti makronaptár - Inflációs, ipari adatok várhatóak a jövő héten

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, közülük kiemelkedik a szeptemberi inflációs adat és az augusztusi ipari termelés, valamint az államháztartás központi alrendszerének szeptember végi helyzetéről szóló gyorstájékoztató.
Hétfőn közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az ipari termelés augusztusi alakulásának első becslését. Júliusban az ipari termelés volumene 12,0 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A munkanaphatástól megtisztított adatok szerint 8,7 százalékkal emelkedett a termelés. 2017 márciusa óta nem volt ekkor növekedés az ipari termelésben. Az első félévi 5,4 százalékos növekedés után az első hét hónapban 6,3 százalékkal nőtt a kibocsátás a tavalyi 3,5 százalékot követően.

Kedden közli a Pénzügyminisztérium (PM) az államháztartás központi alrendszerének szeptemberi végi helyzetéről szóló gyorstájékoztatóját. Az államháztartás központi alrendszerének hiánya augusztusban 158,0 milliárd forint volt, így a deficit az első nyolc hónapban 510,8 milliárd forintot tett ki., ami az éves terv 51,2 százaléka.

Szintén kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) publikálja a fogyasztói árak szeptemberi statisztikáját. Augusztusban átlagosan 3,1 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az egy évvel korábbiakhoz képest, júliushoz viszonyítva 0,1 százalékkal csökkentek. Az éves áremelkedés üteme harmadik hónapja csökken, júliusban 3,3 százalékos volt.

Szerdán a külkereskedelmi forgalom augusztusi első becslése jelenik meg. Júliusban az export euróban számolt értéke 8,3, az importé 9,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az előző havi 7,3 százalékos, illetve 2,3 százalékos csökkenés után. A 204 millió euró havi exporttöbblet 53 millió euróval kevesebb a tavaly júliusinál. Az év első hét hónapjában az export 3,9 százalékkal, az import 6,0 százalékkal emelkedett a tavalyi év azonos időszakához mérve, a 3,289 milliárd euró külkereskedelmi mérlegtöbblet 1,076 milliárd euróval kevesebb lett.

Pénteken a kereskedelmi szálláshelyek augusztusi forgalmának adatai jelennek meg.

Júliusban a külföldi vendégek száma 2,4, a vendégéjszakáké 5,4 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A szálláshelyekre érkezett 687 ezer vendég 1,884 millió vendégéjszakát töltött el. A belföldi vendégek és vendégéjszakák száma egyaránt 1,5 százalékkal volt kevesebb. A vendégszám 846 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 2,536 millió volt. A kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma együttesen 3,2 százalékkal maradt el a tavaly júliusitól. A szállodák szobakihasználtsága 1,0 százalékponttal, 71,7 százalékosra csökkent volt. Az összes bruttó árbevétel folyó áron 4,7 százalékkal, 62,206 milliárd forintra, ezen belül a szállásdíjbevétel 4,5 százalékkal, 39,658 milliárd forintra emelkedett.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések