A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Háromszázezerrel nőtt a női foglalkoztatottak száma kilenc év alatt

Az elmúlt kilenc évben mintegy háromszázezerrel nőtt a női foglalkoztatottak száma Magyarországon, a növekedés annak is köszönhető, hogy a foglalkoztatáspolitikában jelentős változások történtek 2010 óta - mondta a Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára hétfőn Kapuváron.
Bodó Sándor, a Fókuszban a nők foglalkoztatása című kerekasztal-beszélgetésen, amelyet helyi munkaadóknak rendeztek, hozzátette, hogy további nagy erőforrást jelentenek azok a nők, akik gyesen vannak, vagy nyugdíj mellett dolgoznának.

Az államtitkár a legjobb kitörési pontnak a képzéseket nevezte. Elmondta, hogy a közép-, vagy felsőfokú végzettséggel rendelkező nők foglalkoztatásában az európai uniós átlag körül van Magyarország, azonban a végzettséggel nem rendelkező nők esetében nagy a lemaradás. Utóbbi csoport esetében az is nagy gondot jelent, hogy a foglalkoztatáspolitikát miként lehet és kell-e esetenként összevonni a szociális területekkel - jegyezte meg.

A női munkavállalókat segítő programok közül Bodó Sándor kiemelte a rugalmas foglalkoztatás projektet, amely tavaly év végén zárult. Elmondta, hogy ezt a programot elsősorban kis- és közepes vállalkozások számára írták ki, a cél pedig az volt, hogy a kkv-k megvizsgálják, hogyan vezethetnék be a rugalmas foglalkoztatást a nők számára.

Beszélt arról is, hogy a 25 év alatti, az 55 év feletti és a gyesről a munka világába visszatérni szándékozó nőket foglalkoztatóknak támogatást adnak. Emellett maximum havi negyvenezer forintos támogatást kapnak azok a kisgyermekes nők, akik úgy kezdenek el ismét dolgozni, hogy a településükön vagy nincs bölcsőde, vagy nincs szabad férőhely, így alapítványi, vagy családi napközibe kénytelenek járatni a gyermeküket. Ez a program augusztus 9-én indult, és pozitív a fogadtatása, eddig több mint ezren regisztráltak - ismertette az államtitkár.

A cél, hogy a nőknek nagyobb lehetőséget biztosítsanak a munkaerőpiacon - mondta.

Bodó Sándor emlékeztetett, hogy a hazai foglalkoztatási ráta elérte a 70,2 százalékot, a munkanélküliségi ráta pedig 3,4 százalékos. Míg 2010 környékén 3,6-3,7 millióan dolgoztak Magyarországon, addig ma több mint négymillió embernek van munkája.

Hámori György, Kapuvár polgármestere (Fidesz-KDNP) arról beszélt, hogy az idén ötven éves városban az önkormányzat a bölcsődei férőhelyek bővítésével segíti a nők visszatérését a munkába, emellett olyan szolgáltatást is szeretnének bevezetni, hogy a bölcsődébe nem járó gyermekeket is el lehessen helyezni egy-két napra.

A nyári szünetben folyamatosan biztosítják a gyermekek nappali ellátását, hogy a szülők ne azért menjenek szabadságra akár több hétre, mert nem tudják biztosítani gyermekük felügyeletét. A Család és Karrier Pontban pedig egy-két órára ingyenesen is biztosítanak gyermekfelügyeletet.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések