A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Elkészült az orosházi munkásszálló


A napokban jelenik meg az a pályázati kiírás, amely alapján magántulajdonú cégek is igényelhetnek támogatást munkásszálló építésére az önkormányzatok és gazdasági társaságaik mellett - jelentette be kedden az orosházi munkásszálló átadó ünnepségén a Pénzügyminisztérium (PM) foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára.

Bodó Sándor elmondta, 2017 óta közel 10 milliárd forintot költöttek a munkásszálló építését támogató programra, 24 szálló készül el a napokban, amelyek összesen 3700 ember számára biztosítanak férőhelyet.

Az államtitkár kifejtette: bár az ország foglalkoztatottsági adatai egyre javulnak, még mindig nem dolgozik mindenki, ennek egyik oka az, hogy a magyar mobilitási hajlandóság alacsony. Aki mégis hajlandó költözni, annak az otthonihoz hasonló körülményeket kell biztosítani, ezen szerettek volna segíteni a munkásszálló építését támogató programmal. A másik ok a képzettség hiánya, erre egy, a munkaerőpiaci reformprogramhoz hasonló képzési programot dolgoznak ki - tette hozzá.

Bodó Sándor közölte, 2010 óta Békés megyében 130 ezerről 150 ezerre nőtt a foglalkoztatottak száma, közel 80 százalékuk a versenyszférában helyezkedett el. A foglalkoztatási ráta 51,8 százalékról 68,9-re nőtt, közelítve ezzel a 70,2 százalékos országos átlagot. A munkanélküliségi ráta 12-ről 4,4 százalékra csökkent, a közfoglalkoztatottak száma 14 ezerről csaknem a felére apadt.
Az orosházi munkanélküliségi ráta 3,3 százalékos, ami kicsivel jobb az országos átlagnál (3,4 százalék), a városban az álláskeresők száma 3600-ról ezer fő közelébe csökkent - ismertette.

A térség további fejlődéséhez munkahelyekre és kétkezi munkára van szükség - tette hozzá az államtitkár.

Bojtor István, a projektért felelős orosházi alpolgármester közölte, az 1400 négyzetméter alapterületű, 24 apartmanból álló, 100 férőhelyes munkásszállót 467 millió forintból építette meg zöldmezős beruházásként egy helyi cég. A város 274 millió forint támogatást kapott a kormánytól, a maradék összeget hitelfelvételből fedezte.

Hozzátette, véleménye szerint a munkaerőpiaci igényekre a duális képzés lehet a válasz. Pozitívumként emelte ki, hogy a Szegedi Tudományegyetem idén szeptemberben levelezős gépészmérnök képzést indított Orosházán.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések