A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Boldoggá avatják Stefan Wyszynski néhai lengyel bíborost

Ferenc pápa elismert egy Stefan Wyszynski lengyel érsek közbenjárására történt csodát, és ezzel megnyitotta az utat a néhai bíboros boldoggá avatáshoz - adta hírül a vatikáni sajtóközpont csütörtökön.
Az egyházfő magánkihallgatáson fogadta Angelo Becciu bíborost, a szentté avatási kongregáció prefektusát, és engedélyezte újabb boldoggá avatási dekrétumok kihirdetését. A boldoggá avatás pontos helyszínét és dátumát a Vatikánban még nem közölték. Kazimier Nycz varsói érsek a lengyel közszolgálati televízió vatikáni tudósítójának csütörtökön azt mondta: szeretné, hogy erre Varsóban kerüljön sor Wyszynski bíboros halálának és temetésének évfordulóján, vagyis május végén.

A lengyelországi Zuzela faluban 1901-ben született Stefan Wyszynski a lengyel és az európai katolikus egyház jelképes alakjának számít. 1948-ban lett Varsó és Gniezno érseke, Lengyelország prímása, 1953-ban avatták bíborossá, 1980-ban Varsóban hunyt el, három héttel a II. János Pál pápa elleni merényletet követően. Boldoggá avatási eljárása 2001-tól folyik a Vatikánban.

A vatikáni sajtó megemlékezése szerint Wyszynski bíboros elsőrendű szerepet töltött be a nácizmus, majd a kommunizmus elleni küzdelemben, és hozzájárult, hogy 1978-ban a lengyel Karol Wojtylát, vagyis II. János Pált választották meg pápának. Viszonyítási pont volt a katolikus egyház és a kommunista rendszer közötti kapcsolatok és Lengyelország történelmi eseményeinek alakulásában a hidegháború időszakában.

Az egyház és az állam viszonyában taktikai okokból személyesen vállalt bizonyos engedményeket, egyúttal nem tűrte a rezsimmel együttműködő békepapok tevékenységét, kiállt az ellenzék, a sztrájkoló munkások követelései mellett, kereste a feszültségek feloldását.

1950-ben, annak reményében, hogy sikerül megállítani az egyház ellen irányuló sztálinista megtorlást, Wyszynski prímás aláírt egy, a kommunista állam és az egyház viszonyáról szóló megállapodást. 1953-1956-ban internálták. Abban az időszakban dogozta ki a nemzet szellemi megújulásának programját, melyet az 50-es évek végétől a lengyel katolikusok kezdtek megvalósítani. 1956-ban, az akkori átmeneti lengyelországi politikai olvadás időszakában Wyszynski egy újabb, az egyház iránti engedményeket tartalmazó megállapodást írt alá az akkori lengyel kormányfővel, Wladislaw Gomulkával.

Emlékezetesnek számít az 1978-as pápaválasztás utáni jelenet, amikor az akkor 77 éves Wyszynski bíboros a Szent Péter téren térdre borult a frissen megválasztott II. János Pál előtt, aki a pápai trónusról felugorva elébe sietett, és átkarolta a lengyel egyházi vezetőt.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések