Hirdessen itt

Befejeződött a györkönyi pincefalu fejlesztése

Befejeződött a pincefalu turisztikai fejlesztése a Tolna megyei Györkönyben, ahol új kiállítótér, sétaút és játszótér készült.
A 98 millió forintos, európai uniós támogatással megvalósult beruházás részeként egy 120 négyzetméteres, föld alatti kiállítóteret építettek, ahol a magyarországi pincefalvakkal ismerkedhetnek meg a látogatók interaktív eszközök segítségével - mondta Braun Zoltán, a község független polgármestere az MTI-nek.

Emellett kialakítottak egy "nótafa ösvényt"; a 300 méteres, bazaltköves út mentén nagy méretű triangulumokat, verklit és kottákat helyeztek el. Utóbbiakból magyarul és németül lehet bordalokat énekelni. Felújították a pincefalu amfiteátrumának nézőterét és többek között hordókból épített, tematikus játszóteret hoztak létre.

A 11 hektáron fekvő györkönyi pincefaluban 300 présház van, a legrégebbiek több mint kétszáz évesek, de Magyarországon nem ez a legnagyobb pincefalu, Hajóson például 1200 présház található - jegyezte meg a polgármester.

A györkönyi településrész 19-20. században épült présházai 1985 óta helyi védelem alatt állnak. Az építészeti örökség megőrzéséért a község 1990-ben Magyarországon elsőként kapott Európai Falumegújítási díjat. A Tolna megyei település a székhelye a Magyarországi Pincefalvak Vidékfejlesztési Szövetségének, amely jelenleg tíz taggal működik.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések