A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az MNB felfüggesztette a CIG EMABIT olaszországi garanciatermékeinek forgalmazását

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) vizsgálata lezárásáig, de legfeljebb egy évre felfüggesztette a CIG EMABIT Biztosító olaszországi határon átnyúló kezesi és garanciatermékeinek forgalmazását. Az intézkedés célja az állománnyal kapcsolatos jövőbeni kockázatok mérséklése, és hogy a biztosító tegyen lépéseket az eddig felmerült kockázatok további csökkentésére - tájékoztatta a felügyeleti hatóság csütörtökön az MTI-t.
Az MNB hivatalból indított átfogó vizsgálatokat a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt.-nél (CIG EMABIT). A vizsgálatok a 2016. szeptember 1-jétől kezdődő időszakra vonatkozóan egyebek közt a biztosító olaszországi, határon átnyúló - különösképpen a kezesi és garanciabiztosításokra vonatkozó - tevékenységét veszik górcső alá.

Az egyik vizsgálathoz kötődő végzésében az MNB ideiglenesen felfüggesztette a CIG EMABIT olaszországi határon átnyúló tevékenysége során új kezességi és garanciabiztosítások megkötését, illetve a már megkötött ilyen szerződések meghosszabbítását. A felfüggesztés a vizsgálatot lezáró döntés meghozataláig, de legfeljebb egy évig marad érvényben.

Az MNB egyúttal kötelezte a biztosítót, hogy haladéktalanul hozzon intézkedéseket biztosítási tevékenységének körültekintő és megbízható, saját pénzügyi helyzetét nem veszélyeztető, megerősített kockázatkezeléssel és kontrollokkal ellátott művelése érdekében, különös tekintettel az olaszországi kezesi és garanciaágazat kapcsán már vállalt biztosítási - és felmerülő működési - kockázatokra.

A jegybank azt követően döntött intézkedéséről, hogy a CIG EMABIT szavatolótőke-megfelelése kedvezőtlen irányba mozdult el az olaszországi úgynevezett "gaming" kezesi biztosítások kapcsán bekövetkezett (és a biztosító tulajdonosa által 2019 augusztusában részben már nyilvánosan is bejelentett) több jelentős káreseménynek köszönhetően.

Az érintett olaszországi állomány esetleges további gyarapodása emellett veszélyeztetné az érintett (jelenlegi és esetleges jövőbeni) szerződők, biztosítottak és kedvezményezettek gazdasági érdekeit. Az ügyfélérdekek mellett a biztosítási piac stabilitása, prudens működése is az intézkedés meghozatalát követelte meg - szögezte le az MNB.

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján a CIG Pannónia Nyrt. - a CIG EMABIT anyavállalata - azt közölte csütörtökön, hogy az EMABIT 2014 óta műveli az olasz határon átnyúló tevékenységét. Jelenleg 5553 élő szerződéssel rendelkezik Olaszországban és teljes kitettsége 504,5 millió euró.

Az állomány jelentős részén, 1372 szerződés esetében, 319,2 millió euró összesített szerződéses limit erejéig a leányvállalat vélt viszontbiztosítási szerződéssel rendelkezett 2015 augusztusa óta az Africa Revel, amelyről 2019 szeptember végén az Africa Re megerősítette, hogy hamisítvány. A szerződés megkötésében résztvevő viszontbiztosítási alkuszok felelősségre vonását az EMABIT megkezdte, a csalás kapcsán feljelentést tett.

A társaság a viszontbiztosítási szerződéssel nem fedezett biztosításokból származó veszteségeit 2019. szeptember 25-én 670 millió forintra becsülte. A harmadik negyedéves mérlegkészítésig rendelkezésre álló információk alapján a becsült veszteség összege 525 millió forintra csökkent.

Az EMABIT-hoz a harmadik negyedéves mérlegkészítést követően a hamis viszontbiztosítási szerződéssel fedezett kötvények közül két, egyenként 5 millió eurós limittel megkötött kezesi biztosításra lehívás érkezett a teljes limit - azaz összesen 10 millió euró - megfizetésére vonatkozóan.

Az EMABIT vitatja a kár megalapozottságát és mértékét, továbbá egyeztetést kezdeményezett a jogosulttal. A szerződés alapján az alapkötelem körülményeinek tisztázását és a kár mértékének bizonyítását várja el az EMABIT ahhoz, hogy kötelezettségei fennállását elismerje. Tekintettel arra, hogy a lehívás 2019. október 15-én érkezett, erre vonatkozóan az érintettektől megfelelő tájékoztatást az EMABIT még nem kapott.

A CIG közleménye megállapítja, hogy az ügy hatással van a leányvállalat szavatoló tőke megfelelésére, ezért tőkeemelésre lesz szükség az EMABIT-ban. Ennek mértéke azonban csak a későbbiekben lesz megállapítható.

Az Opus Global - amely a CIG Pannónia Nyrt. 24,85 százalékos tulajdonosa - a BÉT honlapján arról tájékoztatta befektetőit, hogy a CIG-ben meglévő befektetése nem stratégiai jellegű, és amennyiben olyan a helyzet áll elő, hogy az EMABIT, vagy a CIG tőkepótlásának szükségessége felmerül, a társaság nem kíván és nem fog sem közvetlenül, sem közvetett módon pótlólagos tőkebefektetést vagy más típusú tőkejuttatást végrehajtani. Ebben a vonatkozásban sem szerződéses sem egyéb kötelezettsége nem áll fenn.

A társaság azt is kijelentette, hogy a befektetés csak elhanyagolható mértékben változtatja meg a társaság vagyoni helyzetének kilátásait és a várható osztalék diverzifikációt.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések