A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az amerikai külügyminisztérium megerősítette, hogy munkamegbeszélés Phenjan és Washington között

Néhány napon belül munkamegbeszélés lesz Phenjan és Washington között - erősítette meg Morgan Ortagus, az amerikai külügyminisztérium szóvivője kedden az észak-koreai bejelentést a várható tárgyalásokról.
Észak-Korea nem sokkal korábban jelentette be, hogy a phenjani és az amerikai kormányzat képviselői szombaton munkamegbeszélést tartanak a nukleáris leszerelésről, és így felújítják a nyolc hónappal ezelőtt Hanoiban tartott csúcstalálkozó óta megszakadt diplomáciai erőfeszítéseket.

Csö Szon Huj észak-koreai külügyminiszter-helyettes által kiadott - és a KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség által nyilvánosságra hozott - közlemény szerint "előzetes kapcsolatfelvételre kerül sor" október 4-én, azaz pénteken, majd szombaton tartják meg a szakértői tárgyalásokat. Az amerikai külügyi szóvivőnő megerősítette ugyan a tárgyalások tényét, de közölte, hogy további részletekről nem kíván nyilatkozni.

Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető az idén februárban a vietnami Hanoiban találkozott ismét. Az amerikai tárgyaló delegáció akkor azt követelte Phenjantól, hogy teljes mértékben adja fel atomfegyverzetét és ballisztikusrakéta-programját. Az észak-koreai tárgyalófél cserében az országa ellen hozott szankciók enyhítését kérte, eredménytelenül. Az amerikai elnök és az észak-koreai vezető idén júniusban tartott harmadik, rövid találkozóján a panmindzsoni demilitarizált övezetben már szóba került a tárgyalások újraindítása, de eddig még nem került sor rá.

John Bolton, az amerikai elnök nemrégiben menesztett nemzetbiztonsági tanácsadója hétfőn egy washingtoni kutatóintézetben tartott előadásában élesen bírálta Donald Trump Észak-Koreával kapcsolatos politikáját, és azt hangoztatta, hogy Észak-Korea "a jelenlegi körülmények között soha nem fogja önként feladni az atomprogramját".

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések