A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az agrárium versenyképességének erősítéséhez további intézkedések szükségesek

A magyar mezőgazdaság versenyképességének erősítése megoldást kínálhat az ágazatot érintő számos jövőbeli kihívásra, ehhez azonban további intézkedésekre és támogatásokra van szükség - mondta Nagy István agrárminiszter kedden Budapesten, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának ülésén.
A tárcavezető kiemelte: a szaktárca ezen elhatározás mentén tevékenykedett az elmúlt egy évben.

Nagy István ismertette: a mezőgazdaság teljesítménye tavaly elérte a 2720 milliárd forintot, a mezőgazdasági beruházások növekedési üteme 2019 első fél évében tovább gyorsult, a bővülés elérte a 17 százalékot. A nemzetgazdaság első féléves külkereskedelmi többletének 54 százalékát az agrárium adta, a többlet közel 1,7 milliárd euró volt. 

Az agrárexport aránya a teljes nemzetgazdasági exporton belül tavaly 8,3 százalék volt. A miniszter szerint az ország termelékenységének jó mutatója, hogy Magyarországon 1519 euró az egy hektárra jutó kibocsátás, az új tagállamokban - amelyek Magyarországgal együtt kerültek az unióba - 1380 euró, a régiekben pedig 2593 euró.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések