Hirdessen itt

Augusztusban csökkent a német külkereskedelmi többlet

Augusztusban a vártnál jobban visszaesett Németország áruexportja és csökkent külkereskedelmi többlete - jelentette csütörtökön a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis.
Augusztusban az előző havihoz képest szezonális és naptári kiigazítással 1,8 százalékkal 101,2 milliárd euróra csökkent Németország exportja, és 3,9 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A piacok az export 1,0 százalékos havi csökkenését várták augusztusra a júliusi 0,8 százalékos havi emelkedés után.

Az export vártnál nagyobb csökkenése megerősítette azokat az elemzői aggodalmakat, hogy a feldolgozóipari visszaesés recesszióba ránthatja a német gazdaságot.

Az augusztusi import 0,5 százalékkal emelkedett az előző havihoz képest, és elérte a 85,0 milliárd eurót, de 3,1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A piacok az importnak a júliusi 2,4 százalékos havi csökkenés után 0,2 százalékos csökkenését várták augusztusra.

Németország külkereskedelmi többlete 16,2 milliárd euróra csökkent augusztusban az előző havi 21,6 milliárd euróról és az egy évvel korábbi 17,6 milliárd euróról.

Szezonális és naptári kiigazítással 18,1 milliárd euró lett az augusztusi kereskedelmi mérlegtöbblet, kisebb a várt 19,4 milliárd eurónál és kisebb az előző havi 20,5 milliárd eurónál.

A kereskedelmi mérlegben a piacok a többlet ténylegesnél kisebb csökkenését várták, 19,4 milliárd eurós többletre számítottak augusztusban.

Az év első nyolc hónapjának áruforgalmi többlete 147,5 milliárd euróra csökkent a tavalyi 156,4 milliárd euróról.

A folyó fizetési mérleg többlete a jegybank, a Bundesbank nyilvántartása alapján 16,9 milliárd euró lett augusztusban a júliusi 22,1 milliárd euró után, de nagyobb az egy évvel korábbi 15,2 milliárd eurónál. Január-augusztusi folyó fizetési mérleg többlete 164,9 milliárd euróra nőtt a tavalyi 159,6 milliárd euróról.




Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések