Hirdessen itt

Alföldi Róbert rendezi a West Side Story-t a Szegedi Szabadtéri Játékokon

Alföldi Róbert rendezi a Szegedi Szabadtéri Játékok következő évadának záróprodukcióját, a West Side Story-t - tájékoztatta Kertész Roland, a fesztivál sajtóreferense pénteken az MTI-t.
Leonard Bernstein nagyszabású, Hollywood aranykorát idéző, gyönyörű zenei világú, latin ritmusokkal fűszerezett műve számtalan generációt meghódított már. Jövő augusztusban Alföldi Róbert rendezésében láthatja a közönség Szegeden a sikerdarabot, a Zikkurat Színpadi Ügynökség produkciójaként.

A West Side Story-t a Rómeó és Júlia történetéből inspirálódva szerezte Leonard Bernstein, így az előadás rímel majd a korábbi Dóm téri élményekre, amikor Shakespeare szerelmi történetét láthatták a nézők. A musical azonban New Yorkban, az 1950-es években játszódik. Két rivális, különböző etnikai hátterű banda, a Jets és a Sharks harcát követhetjük végig, miközben Tony és a puerto rico-i Maria szerelembe esnek egymással.

A produkció ősbemutatóját 1957-ben tartották a Broadway-n, és rögtön hat jelölést is kiérdemelt a Tony-díjra, a filmadaptáció pedig tíz Oscart kapott. Azóta folyamatosan inspirálja a színházi és filmes alkotókat, 2020-ban Steven Spielberg készít belőle új verziót a mozivászonra.

A West Side Story kultikus alapművé nőtte ki magát. Bernstein lánya, Jamie Bernstein szívhez szóló indoklása szerint nem is lehet ez másképp, hiszen a fantasztikus zenei világ mellett a történet a szeretet gyűlölet feletti győzelméről szól, miközben olyan, a mai napig fontos kérdésekről beszél, mint az idegen kultúrákkal szembeni félelem és a rasszizmus mérgező jelensége.

A darab magyarországi ősbemutatója a szegedi Dóm téren volt 1965-ben. A Szegedi Szabadtéri Játékok évtizedek óta világhírű musicalek hazai bemutatójának színhelye. A fesztiválon korunk legnépszerűbb műfaja, a ma népoperája kiemelt szerepet kap: számos musicalsiker innen indult el itthoni hódító útjára - áll a közleményben.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések