A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A vártnál erősebben nőtt a foglalkoztatás októberben az Egyesült Államokban

A vártnál erősebben nőtt a foglalkoztatás az Egyesült Államokban októberben - derült ki az ADP munkaügyi adatfeldolgozó intézet szerdán közzétett adataiból.
A humánerőforrás-gazdálkodási, bérgazdálkodási és adózási szolgáltatásokat nyújtó intézet (Automatic Data Processing/ADP) kimutatása szerint októberben 125 ezerrel emelkedett a magánszektor nem mezőgazdasági ágazataiban foglalkoztatottak száma. Piaci elemzők 120 ezres növekedést vártak szeptemberre.

A szeptemberre közölt 135 ezres növekedést lefelé, 93 ezerre módosította az ADP a felülvizsgálat után.

Októberben a legfeljebb 49 alkalmazottat foglalkoztató kisvállalatoknál 17 ezerrel, az 50-499 alkalmazottat foglalkoztató középvállalatoknál 64 ezerrel, a nagyvállalatoknál pedig 44 ezerrel emelkedett a munkahelyek száma.

A növekedés teljes egészében a szolgáltatóipari szektornak tudható be, ahol 138 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma. Az árutermelésben 13 ezerrel csökkent a foglalkoztatottak száma.

Az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai hivatala pénteken közli a gazdaság egészére vonatkozó októberi munkaerőpiaci adatait. Elemzők 85 ezres növekedést várnak a szeptemberi 136 ezres emelkedés után.

Az adatokat kommentálva Ahu Yildirmaz, az ADP kutatóintézetének alelnöke rámutatott: jóllehet a foglalkoztatottság növekedése lassul, a munkaerőpiac bizonyos szegmensei erősek maradtak. Az árutermelő ágazatokban lemorzsolódás tapasztalható, az egészségügyben és a középvállalatoknál stabilan növekszik a munkavállalók száma.

Mark Zandi, a Moody's Analytics vezető elemzője is arra hívta fel a figyelmet, hogy lassul a foglalkoztatottság növekedése az árutermelő szektorban és a kisvállalatoknál. A munkanélküliség emelkedésnek indul, ha tovább gyengül a munkaerőfelvétel.

Idén január-szeptemberben havi átlagban 160 ezer 555-tel nőtt a magánszektor nem mezőgazdasági ágazataiban foglalkoztatottak száma, a legnagyobb mértékben, 264 ezerrel januárban, a legkevésbé, 46 ezerrel májusban. A tavalyi egész évben havi átlagban több mint 218 ezerrel emelkedett a foglalkoztatottak száma, a legnagyobb mértékben, 284 ezerrel júliusban.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések