Hirdessen itt

A szakértői egyeztetés nem hozott előrelépést az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások előtt

Miközben Washingtonban helyi idő szerint csütörtökön elkezdődik az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások 13. fordulója, a hét elején folytatott előkészítő egyeztetéseken állítólag nem történt előrelépés egyik fontos kérdésben sem - írta csütörtökön internetes oldalán a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap bennfentes forrásokra hivatkozva.
Hétfőn és kedden miniszterhelyettesek tárgyaltak Washingtonban, hogy előkészítsék a kereskedelmi tárgyalások csütörtök-péntekre időzített, legújabb fordulóját. A lap által idézett forrás szerint a kínai delegáció, melyet Liao Min pénzügyminiszter-helyettes vezetett, nem volt hajlandó a kényszerített technológiatranszfer kérdéséről beszélni, márpedig az az amerikai kormányzat egyik legsúlyosabb aggálya a kínai gazdaságpolitika kapcsán.

A neve elhallgatását kérő forrás elmondta: a megbeszélésen kerülték azoknak a kínai állami támogatásoknak a témáját is, melyekkel Washington szerint Peking méltánytalan előnyhöz juttatja a kínai vállalatokat a nemzetközi versenytársakkal szemben.

A hét eleji egyeztetéseken a mezőgazdasági termékek és a szellemi tulajdonjog védelme került szóba, de a meg nem nevezett forrás azt mondta: a kínai félnek nem sikerült meggyőznie az amerikai tárgyalókat arról, hogy vegyék fontolóra a pótvámok további emelésének felfüggesztését, ami Peking számára elsődleges fontossággal bírna.

A tervek szerint az Egyesült Államok jövő keddtől 250 milliárd dollár értékű kínai árucikkekre vonatkozó pótvámokat emelne 25-ről 30 százalékra, míg december 15-étől újabb, összesen 160 milliárd dollár értékű kínai termékre vetne ki 15 százalékos büntetővámokat.

A SCMP egyik forrása szerint a Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes vezette kínai delegáció előbb hagyhatja el Washingtont: helyi idő szerint még pénteken, a tárgyalások befejezte után repülőre szállhatnak az eredetileg tervezett szombati indulás helyett.

A világ két legnagyobb gazdasága között fennálló kereskedelmi konfliktus immár 15 hónapja húzódik. Washington egyebek mellett technológiák ellopásával, illetve kikényszerített átadásával vádolja Pekinget, miközben a távol-keleti riválisa elszánt küzdelmet folytat azért, hogy világvezetővé váljon a csúcstechnológiás ágazatok, például a robotika és a mesterséges intelligencia terén.

Donald Trump amerikai elnök vezetése alatt Washington eddig több mint 360 milliárd dollárnyi kínai importcikkre vetett ki büntetővámokat, amire válaszul Kína 120 milliárd dollár értékű amerikai árura, zömében mezőgazdasági termékekre vezetett be pótvámokat.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések