A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A látványtervezőket díjazza a szolnoki Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál

A filmes látványtervezők munkásságára fókuszáló Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál október 15-től hat napon át tart Szolnokon, a TISZApART moziban.  A rendezvény vendége lesz Olivier Gerard francia író, rendező, mesterkurzusokat tart továbbá Borbás István operatőr és Gárdonyi László látványtervező - közölte a fesztivál sajtóirodája közleményben az MTI-vel.  
A tájékoztatás szerint idén ünnepli fennállásának 50 éves jubileumát a szolnoki filmfesztivál, amely 2018-ban felvette az Alexandre Trauner nevet, tisztelegve a magyar születésű Oscar-díjas Trauner Sándor látványtervező munkássága előtt. 

A fél évszázados múltra visszatekintő fesztivál idén a tudományos és diákfilmek mellett tíz alkotást mutat be az európai nagyjátékfilmes szekció versenyprogramjában, ahol a nemzetközi zsűri a látványtervezőket díjazza majd.   

A zsűriben lesz Olivier Gérard, francia filmrendező és író, Gárdonyi László, aki több mint ötven magyar produkció, többek között az Egészséges erotika díszlettervezője, és a Svédországban élő Borbás István, aki számos reklám, illetve rövidfilm mellett két Roy Andersson-filmet is fényképezett. Mindhárman mesterkurzust is tartanak majd Szolnokon október 16-án, 17-én és 18-án a TISZApART Moziban- tájékoztattak. 

A fesztivál szervezőinek törekvése 2019-ben is az volt, hogy olyan látványban gazdag és értékes alkotásokat mutassanak be, amelyek a szakmai közönségen kívül méltán számíthatnak a szélesebb nézői rétegek érdeklődésére is. A vetítési programban több európai koprodukciós alkotást, szerb elsőfilmes munkát, Karlovy Varyban díjazott észt filmet, történelmi és kosztümös alkotásokat, valamint egy izgalmas magyar krimit is láthatnak a filmek rajongói- közölték. 

A tíz alkotásból Csehország két történelmi filmmel képviselteti magát: Az elárult arany című sportdrámával, amely a német megszállás alatt kezdődik és a szovjet megszállás éveiben csúcsosodik ki, valamint a kommunista elnyomás ellen küzdő ország jelképévé váló egyetemista, Jan Palach utolsó hónapjait feldolgozó életrajzi művel. 

Ausztria szintén két kosztümös alkotással versenyez a programban: a Németországgal közös, Robert Seethaler nemzetközi bestselleréből készült, A Trafikos című alkotással, és egy évtizedeken átívelő történettel, egy fekete rabszolgafiú életéről szóló luxemburgi koprodukcióval Angelo címmel. 

A 45 évet felölelő lengyel családi történet, A főlakáj, ugyancsak a történelmi darabok közé tartozik, a napjainkban játszódó olasz Sole-ban pedig a várandós Lena egy család sorsát változtathatja meg gyökeresen. A tavalyi cannes-i filmfesztiválon szereplő, argentin-spanyol 

Az angyal egy megtörtént bűnügyet dolgoz fel, míg a magyar Fargóként is emlegetett Valan egy erdélyi bányaváros sötét rejtélyeit boncolgatja. A hármas szám két produkcióban is fontos szerepet játszik: a fekete-fehér Nyomasztó csend három különböző aspektusból közelíti meg egy testvérpár kapcsolatát, a Mamonga hősei viszont három különböző helyszínen, Boszniában, Montenegróban és Szerbiában küzdenek meg döntéseik következményeivel. 

A nemzetközi zsűri október 19-én Alexandre Trauner-díjjal tünteti ki a legjobb látványt nyújtó filmalkotásokat, méltatva a látványtervezők munkásságát, gazdagítva a világ filmes versenyeinek palettáját.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések