A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A fegyelmi kamara ügyében hozott brüsszeli döntés beavatkozási kísérlet a választásokba

Az október 13-i lengyel parlamenti választásokba való beavatkozási kísérletnek minősítette Zbigniew Ziobro lengyel igazságügyi miniszter az Európai Bizottság (EB) csütörtökön bejelentett lépését, miszerint az Európai Bírósághoz fordult a lengyel bírói fegyelmi kamara miatt.
"Ez egy politikai akció, kísérlet a lengyel választások befolyásolására" - jelentette ki Ziobro csütörtöki sajtóértekezletén. Mint mondta, történelmi tapasztalataik nyomán a lengyelek "nagyon érzékenyek a külföldről érkező beavatkozási próbálkozásokra", az EB lépése ezért "kontraproduktív lehet".

A miniszter szerint az egyik - általa meg nem nevezett - uniós biztos amellett állt ki, hogy a bírósági keresetet az EB csak a lengyel parlamenti választások után nyújtsa be, éppen azért, hogy a lépést ne lehessen a demokratikus választásokba való beavatkozásnak minősíteni.

Az a tény, hogy ezt a javaslatot a brüsszeli testület nem vette figyelembe, arról tanúskodik, hogy az időzítés szándékos, és politikai jellegű beavatkozási kísérletről van szó - vélekedett a tárcavezető.

Az EB áprilisban indított kötelezettségszegési eljárást a bírósági reform keretében a lengyel legfelsőbb bíróságon belül tavaly létesített, az igazságügyi dolgozók fegyelmi kihágásaival foglalkozó kamara miatt. A csütörtöki döntéssel az eljárás harmadik szakaszába lépett. Az EB a panasz gyorsított eljárású vizsgálatát kérte az Európai Bíróságtól.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések