A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Zelenszkij és Putyin egyenrangú félként tárgyalt a fogolycseréről

Volodimir Zelenszkij ukrán és Vlagyimir Putyin orosz elnök egyenrangú félként tárgyaltak a fogolycseréről, megbeszéléseik konstruktívak voltak, egyszer sem fordult elő, hogy bármelyikük is felemelte volna a hangját - árulta el hétfőn egy interjúban Andrij Jermak, Zelenszkij tanácsadója, aki a szombaton végrehajtott orosz-ukrán fogolycsere szervezésében részt vevő ukrán csoportot vezette, és együtt utazott a repülőgépen a hazatérő ukrán foglyokkal.
Múlt szombaton a két ország a legnagyobb szabású fogolycserét hajtotta végre a 2014 tavasza óta köztük fennálló konfliktus kezdete óta: 35-35 foglyot cseréltek ki, aminek köszönhetően hazatérhetett mások mellett a tavalyi fekete-tengeri incidens nyomán bebörtönzött 24 ukrán haditengerész és az európai uniós Szaharov-díjjal kitüntetett Oleh Szencov ukrán filmrendező is.

"Sok tárgyaláson vettem részt, és azt tapasztaltam, hogy az elnök (Zelenszkij) álláspontja, tárgyalási képessége nem engedi meg, hogy bárki vele udvariatlanul viselkedjen. Ezek két államfő közötti egyenlő megbeszélések voltak" - fejtette ki Jermak az Ukrajinszka Pravda hírportálnak adott interjújában. Hozzátette, hogy egyes telefonbeszélgetéseket Putyin és Zelenszkij csak egymás között, másokat tanácsadóik jelenétében folytattak le.

"Az egyezségekben változtatások nem történtek. Minden, amiben a telefonbeszélgetés során az elnök megállapodott, végrehajtásra került" - szögezte le.

Jermak szavai szerint a tárgyalások során Oroszország nem próbált taktikát váltani és újabb személyeket felvetetni a listára. Az ukrán foglyok szabadon bocsátásának folyamatában kizárólag jogi eljárási nehézségek merültek fel, különösen az okozott nehézséget, hogy az ukrán politikai bebörtönzöttek Oroszország különböző városaiban voltak - mondta.

Jermak közlése szerint Szencov szabadon bocsátását "személyesen Zelenszkij biztosította", míg Volodimir Cemah donyecki szakadár fegyveres, akinek köze lehetett 2014-ben a MH17-es malajziai utasszállító repülőgép Kelet-Ukrajna feletti lelövéséhez, már az első naptól szerepelt az Oroszország által kért személyek listáján. Jermak ugyanakkor azt is hozzátette, hogy Zelenszkij konzultált több európai vezetővel, és biztosított afelől, hogy minden eljárást lefolytattak, amit a holland fél Cemahot érintően követelt. A tanácsadó meggyőződését fejezte ki, hogy Cemah miatt nem fog megromlani Ukrajna vissza az Európai Unióval.

Kijelentette, hogy az orosz elnök "komájaként" emlegetett Viktor Medvedcsukot, az Ellenzéki Platform - Életért ukrán ellenzéki parlamenti párt vezető politikusát, aki a napokban tett Oroszországban újabb látogatást, semmilyen formában nem vonták be a fogolycsere folyamatába.

Közben Ihor Szemenyiv, a kijevi Feofányija kórház főorvosa hétfői sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy már csak nyolc hazatért foglyot kezelnek az intézményben, és nincs köztük rendkívül súlyos beteg.

Szencov már szombaton kijelentkezett, nem kért orvosi ellátást. Sztanyiszlav Klihet, az UNA-UNSZO ukrán nacionalista szervezet tagját viszont egy katonai kórházba szállították át, mert különleges kezelést igényel, amit a Feofányijában nem tudtak biztosítani neki. Korábbi sajtójelentések szerint Klih súlyos pszichés állapotban érkezett vissza Ukrajnába.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések