A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Washington és a tálibok ragaszkodnak az orosz jelenléthez lehetséges megállapodásuk aláírásakor

Az Egyesült Államok és az afgán tálib mozgalom ragaszkodik hozzá, hogy Oroszország valamilyen minőségben legyen majd jelen a közöttük megkötendő lehetséges megállapodások aláírásakor - jelentette ki Igor Morgulov orosz külügyminiszter-helyettes újságíróknak kedden Vlagyivosztokban.

"Először is tudnunk kell, hogy mikor születik meg ez a megállapodás, és hogy mi lesz a lényege. Tényleg nem zárható ki, mi több, a tárgyalások mindkét részvevője ragaszkodik hozzá, hogy Oroszország valamilyen minőségben jelen legyen a dokumentum aláírásakor, ha és amikor azt tető alá fogják hozni" - nyilatkozott a helyettes tárcavezető.

Hozzátette, hogy az aláírási szertartáson nemcsak Oroszország, hanem több más állam is képviseltetheti majd magát.

A Reuters hírügynökség egy hétfői jelentése szerint az amerikaiak és a tálibok közötti megállapodást az afganisztáni rendezésről csak azt követően írhatják majd alá, ha azt Asraf Gáni afgán elnök is jóváhagyja. Zalmay Khalilzad, az Egyesült Államok afganisztáni és pakisztáni ügyekkel foglalkozó különmegbízottja hétfőn Kabullal ismertette az egyezmény tervezetének részleteit az afgán vezetőkkel.

Zamir Kabulov az orosz elnök afganisztáni különmegbízottja, a moszkvai külügyi tárca második ázsiai osztályának vezetője kedden az Interfax hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy Oroszország több más állammal együtt lehet majd kezese az amerikai-tálib megállapodásnak. Megjegyezte azonban, hogy a megállapodás még nem született meg, azt hivatalosan senki sem erősítette meg és az aláírás dátumát sem hirdették ki.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő augusztus 28-án közölte, hogy Oroszország kész tanúként szerepelni egy amerikai-tálib békemegállapodás aláírásakor vagy kezességet vállalni annak végrehajtásáért, ha felkérnék erre. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, aki ugyanazon a napon indiai hivatali partnerével, Szubramanijam Dzsainkarral tárgyalt Moszkvában, azt hangoztatta, hogy Oroszország továbbra is támogatni fogja az afgán kormányerőket a terrorizmus elleni harcban, mindaddig, amíg nem lesznek képesek önállóan szavatolni az ország biztonságát.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések