A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Újabb olaszliszkai lincselőnek ítéltek meg kártérítést - a pénz az áldozat családjához kerül majd

F. Györgynek hatmillió forintot ítélt meg az illetékes bíró. 
Újabb olaszliszkai lincselő tartott igényt kártérítésre a rossz fogva tartási körülmények miatt — tudta meg a Magyar Nemzet.

A Szögi Lajost meglincselő nyolc helyi roma közül Fercsák Györgynek hatmillió forintot ítélt meg az illetékes bíró – erősítette meg a Magyar Nemzetnek Helmeczy László, az áldozat családjának jogi képviselője.

A 44 éves földrajz-biológia szakos tanárra, Szögi Lajosra még 2006. október 15-én támadtak rá, amikor Tiszavasváriból Vámosújfalu felé tartott autóján családjával és Olaszliszkán egy 11 éves kislány átszaladt előtte az úton. A kislány elesett az árokparton, Szögi megállt, hogy megnézze, nem esett-e baja a gyereknek, majd a kislány rokonai és ismerősei ezután gyermekei szeme láttára megölték a tanárt.

A Szögi-családnak 46 milliós kártérítést ígértek, de abból sokáig nem kaptak semmit, mivel a végrehajtó gyakorlatilag semmit sem talált a nyolc elítélt nevén, mindössze egy használt autót tudott lefoglalni.

Az ügy elsőrendű vádlottja korábban ötmilliós kártérítést kapott a magyar államtól, mert elégedetlen volt a börtönben az illemhellyel, a meleg víz hiányával és a szellőztetéssel. A pénz áprilisban került a számlájára, azt azonban a végrehajtó azonnal zárolta, mert az összeget a Szögi-család kapta meg.

A férfit nyáron 'kifogástalan magatartása' miatt feltételesen szabadlábra engedték, ami nagy közfelháborodást váltott ki.

A kártérítés ügyében a Magyar Nemzet szerint a jelenlegi forgatókönyv hasonló lesz a korábbihoz.

"Álláspontom szerint a tettesek számlájára érkező pénz minden fillérje az áldozat családját illeti. Csakúgy, mint a fiatalabb Horváth Dezső esetében, ezúttal sem a végrehajtó értesített engem, hanem nekem kellett megtudnom, mi a döntés. A végrehajtó fogja a családnak átutalni a pénzt"

– fejtette ki Helmeczy László.

Az ügyvéd szerint a most F. Györgynek megítélt kártérítésről is ő értesítette a végrehajtót, aki zároltatta a lincselő büntetés-végrehajtási számláját.

F. György többszörösen büntetett előéletű hatodrendű vádlottja volt a pernek, első fokon 15 év fegyházat kapott, ám a 2009-es jogerős ítélet szerint életvitele, viselkedése annyira veszélyes a társadalomra nézve, hogy nem elegendő határozott ideig tartó szabadságvesztésre ítélni.

Ezért életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte a táblabíróság, leghamarabb harminc év fegyházbüntetés letöltése után szabadulhat feltételesen.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések