A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Tőzsde - Emelkedéssel nyithatnak a főbb európai részvénypiacok

Emelkedéssel nyithatnak a főbb nyugat-európai részvénypiacok szerdán, és erősödött az angol font annak nyomán, hogy a brit kormány vereséget szenvedett a parlamentben azoktól a képviselőktől, akik ellenzik Nagy-Britannia európai uniós tagságának rendezetlen módon történő megszűnését.

Az IG Market elemzői arra számítanak, hogy a londoni FTSE-100 mutató 21 pontos, a frankfurti DAX-30 index 67 pontos, a párizsi CAC-40 index pedig 18 pontos emelkedéssel indíthatja a kereskedést.

A londoni parlament kedd éjjel megszavazta azt az ellenzéki javaslatot, amely lehetővé teszi, hogy napirendre vegyék a megállapodás nélküli Brexit tilalmát célzó törvénytervezet. A 328-301 arányban, 21 konzervatív képviselő támogatásával meghozott döntéssel a képviselők gyakorlatilag kivették a konzervatív párti kormány kezéből a parlamenti ügymenet irányítását. Boris Johnson miniszterelnök előrehozott választások kiírását helyezte kilátásba arra az esetre, ha a parlament megszavazza az ellenzéki indítványt.

Ázsia és a csendes-óceáni térség legfontosabb tőzsdéin túlnyomórészt emelkedtek az indexek szerdán. A hangulatot javította, hogy a kínai szolgáltatási ágazat teljesítménye - a beszerzésimenedzser-index tanúsága szerint - három havi csúcsra nőtt augusztusban.

Tokió 0,16 százalékos pluszban, Sydney viszont 0,48 százalékos mínuszban zárt, míg Szöulban 0,74 százalékos pluszban állt az irányadó index záráshoz közeledve. A sanghaji tőzsde fő mutatója 0,58 százalékos nyereségben, a sencseni viszont 0,13 százalékos veszteségben állt zárás előtt szűk egy órával. Ugyanekkor Hongkongban 3,26 százalékos pluszban állt az irányadó index. A Morgan Stanley Capital International által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) 1,29 százalékkal 495,86 pontra nőtt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára emelkedett az ázsiai kereskedésben. A legközelebbi, novemberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,38 százalékos pluszban, 58,48 dolláron, az októberi szállítású WTI pedig 0,48 százalékos drágulással, 54,20 dolláron forgott közép-európai idő szerint háromnegyed nyolckor.

A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára decemberi szállításra 0,29 százalékkal, 1551,45 dollárra csökkent.

Kedden csökkenéssel zártak a főbb európai tőzsdék. A londoni FTSE-100 mutató 0,19 százalékkal, a DAX-30 index 0,36 százalékkal, a párizsi CAC-40 index pedig 0,49 százalékkal esett. Milánóban 0,25 százalékkal, Madridban pedig 0,07 százalékkal csökkent az irányadó tőzsdemutató. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,23 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,22 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 0,34 százalékkal esett.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések