A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Titokzatos ősi kultúra nyomára bukkantak a kutatók

Újkőkori népcsoport nyomait fedezték fel kutatók Ukrajnában - írja a Live Science.
A Cucuteni kultúrában az időszámítás előtti 5-4. évezredben hatalmas, városszerű településeket hoztak létre, melyekhez általában tartoztak ún. megastruktúrák is. A kutatók most is egy ilyen építményt tanulmányoztak, elemezve a föld mágneses tulajdonságait a Majdanecke nevű lelőhelyen.

Az struktúra 190 négyzetméteren terül el, jóval nagyobb volt, mint a környékén levő házak. A korszakban kimondottan hatalmasnak számított. A vizsgálatok azt mutatták ki, hogy az építmény egy része fedett volt, területén rátaláltak tűz nyomaira, csontokra, illetve kőeszközökre is.

A Christian-Albrechts Egyetem régésze, Robert Hofmann szerint csak annyiban lehetünk biztosak, hogy a megastruktúrát folyamatosan használták a korabeliek, abban nem lehetünk biztosak, hogy egész pontosan milyen funkciója is lehetett.

Majdanecke területén összesen közel háromezer házat tártak fel, azt azonban nem tudni, hogy ezeket egyazon korszakban építették-e. Hofman szerint a periódusban Majdanecke hatalmas település, igazi metropolisz lehetett, ugyanis becslése alapján 5-15 ezer ember lakhatott itt.

Több hasonló lelőhely fekszik még a mai Ukrajna, Románia, illetve Moldova területén. A régészeti kutatások alapján a kisebb megastruktúrák valószínűleg lassacskán eltűntek a településekről, majd nagyobb épületeket vették át helyüket.

A szakértők mindezek alapján úgy vélik, komoly centralizáció zajlott le a korszakban. A fennmaradt adatok szerint 3650 és 3500 között a nagy települések helyét átvették kisebb falvak, majd lassacskán a kultúra is megszűnt. - írta meg a 24.hu.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések