A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Pusztítanak az erdőtüzek Szumátrán, lassan mindent beborít a füst

Minden korábbi mérésnél magasabb a légszennyezettség Szumátrán, ahol több hete tombolnak az erdőtüzek.
Az egészségre rendkívül káros 400-as határértéknek majdnem a dupláját éri el a jelenlegi légyszennyezettségi index (API), amely hétfőn már a 700-as érték fölé emelkedett. A helyzet Pekanbaruban, Riau tartomány fővárosában a legsúlyosabb, ugyanis a szélirány megváltozásának következtében a várost teljesen beborította a Kalimantan sziget irányából érkező füst.

Tizennégyezer katonát vezényeltek ki az indonéz hatóságok az erdőtüzek oltására, amelyek megfékezésére még mesterséges esőt is bevetettek. A sok próbálkozás ellenére a szakértők azzal számolnak, hogy a monszun kezdetéig, azaz még legalább egy hónapig nem várható javulás a helyzetben.

A Szumátrán, illetve Kalimantan tartományban hetek óta pusztító erdőtüzek a szomszédos országokban is súlyos gondokat okoznak. Malajziát helyenként több mint két hete borítja be az erdőtüzek által keletkezett füst, emiatt a múlt héten több száz iskolában nem volt tanítás. Szingapúrban is rosszabb lett a helyzet, itt ugyanis szintén meghaladta a légszennyezettségi index az egészségre káros határértéket.

A múlt csütörtökön közölte az indonéz rendőrség, hogy letartóztatott 230, gyújtogatással vádolt embert. A tüzeket azért gyújtják a földművesek, hogy a kivágott erdős területeket előkészítsék gazdálkodásra – írta a 444.hu.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések