Hirdessen itt

Ötödik alkalommal szervezett jótékonysági félmaratont az Ökumenikus Segélyszervezet Kárpátalján

Több százan futottak szombaton a Beregszász melletti Makkosjánosiban az Ökumenikus Segélyszervezet által szervezett 5. Kárpátaljai Jótékonysági Félmaratonon, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a segélyszervezet kárpátaljai tevékenységére.
A segélyszervezet 1353-as mezét viselő futók Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszó vezetésével vágtak neki a hagyományos jótékonysági futóversenynek a település Barna György stadionjából. A félmaratoni 21,5, valamint a 10 és az 5 kilométeres távra vállalkozók mellett a térség 14 iskolájából jelentkeztek gyermekek a 3 kilométeres és a 800 méteres távra.

A beregszászi félmaratonon másodszor részt vevő Gyurta Dániel az MTI-nek elmondta, azért tartotta fontosnak ismét a részvételét a rendezvényen, hogy minél szélesebb körben sikerüljön ráirányítani a figyelmet az Ökumenikus Segélyszervezet Kárpátalján végzett tevékenységére. Nagyon fontosnak nevezte, hogy minél több adomány gyűljön össze a félmaraton kapcsán, amiből a rászorulók téli tüzelővel, élelmiszerekkel, a hátrányos helyzetű gyermekek pedig fejlesztési programokkal támogathatók. A kárpátaljai magyarság és az anyaország közötti kapcsolattartás fontosságát hangsúlyozva arra biztatott, hogy minél többen tárcsázzák a 1353-as adományvonalat, és hívásonként 250 forinttal támogassák a rászorulókat Kárpátalján.

Gerevich János, az Ökumenikus Segélyszervezet kárpátaljai-ukrajnai képviseletének vezetője az MTI érdeklődésére kifejtette, hogy a jótékonysági sportverseny része a segélyszervezet által szeptember 24-én Magyarországon indított országos pénzadománygyűjtésnek, amit az 1353-as adományvonal hívásával lehet támogatni. A tárcsázásonként 250 forintnyi felajánlással számolva - tette hozzá - 10 hívás egy gyermek számára fedezi a fejlesztő foglalkozások költségeit, míg 30 hívás egy olyan élelmiszercsomagot jelent, amely egy átlagos rászoruló család egy-másfél hónapra elegendő alapvető szükségleteit fedezi, 70 hívásból pedig egy család számára a téli hónapokra elegendő tüzelő biztosítható.

A képviselet-vezető azt is elmondta, hogy az Ökumenikus Segélyszervezet az 1998-as kárpátaljai árvíz idején hozta létre állandó beregszászi kirendeltségét, amely tevékenységét ma már leginkább a szegénység elleni küzdelemre összpontosítja. Jelezte, hogy Kárpátalján tovább nő a rászorulók száma a súlyos ukrajnai gazdasági és szociális helyzet miatt. A segélyszervezet kárpátaljai kirendeltsége a múlt évben is 1500 címre szállított ki élelmiszercsomagokat és fél-fél tonna téli tüzelőt, és eközben 60 rászoruló gyermek számára heti több alkalommal tart fejlesztő foglalkozásokat - emlékeztetett. A folyamatosan működő kárpátaljai programjai mellett az Ökumenikus Segélyszervezet a kelet-ukrajnai konfliktus 2014-es kirobbanása óta nemzetközi összefogás keretében belső menekülteknek és a háborús övezetben élő családoknak is segítséget nyújt - mondta el Gerevich János.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések