Hirdessen itt

Ötévi szabadságvesztésre ítéltek gyűlöletkeltés címén egy bloggert Moszkvában

Ötévi szabadságvesztésre ítélte gyűlöletkeltés címén egy moszkvai bíróság kedden Vlagyiszlav Szinyica bloggert, akinek egyik Twitter-bejegyzése szakértők szerint úgy értelmezhető, hogy erőszakra bujtott fel az ellenzéki tüntetések elfojtására bevetett rendőrök gyerekei ellen.

Az ügyészség a gyűlöletkeltés címén kiszabható leghosszabb, hatévi börtönbüntetést kérte Szinyicára, aki - bár elismerte, hogy bejegyzése "durva és etikátlan" volt - ártatlannak vallotta magát. A védelem meg fogja fellebbezni az első fokú ítéletet.

"Megnézik majd az aranyos és boldog családi fotókat, tanulmányozzák majd a helymeghatározást, és akkor a jogrend hős védelmezőjének gyereke egyszer csak egyszerűen nem jön haza az iskolából. A gyerek helyett egy CD jön postán egy snuff-videóval" - idézte híroldalán a Dozsgy ellenzéki online televízió Szinyica bejegyzését.

A snuff-videók valódi emberölést vagy öngyilkosságot bemutató felvételek.

Az ítélet a vasárnap esedékes fővárosi választások miatti éles politikai küzdelem egyik epizódja. A moszkvai városi választási bizottság hétfőn közölte annak a 228 képviselőjelöltnek a végleges névsorát, akik versenybe szállhatnak a fővárosi képviselő-testület 45 mandátumáért.

A kerületi választási testületek korábban 57 jelöltaspiráns bejegyzését utasították el. A parlamenten kívüli ellenzék képviselői közül egyedül a liberális Jabloko párt színeiben induló Szergej Mitrohinnak sikerült bíróságon sikerrel megfellebbeznie a kizárását.

Az ellenzéki és a független jelöltek bejegyzésének elutasítása miatt Moszkvában július közepe óta rendszeressé váltak a hétvégi megmozdulások. A hatóságok a választásból való kizárást a támogató aláírások hamisságával és formai okokkal magyarázták, az érintettek szerint viszont a Kreml akaratából fosztották meg őket a politikai megméretés lehetőségétől.

A moszkvai önkormányzat által többnyire nem engedélyezett tüntetések ellen a rendvédelmi szervek keményen léptek fel, és összesen több mint 1700 embert állítottak elő. A bíróságok több tucat szervezőnek minősített embert elzárásra, több százat pedig pénzbírságra ítéltek. Tizennégy ember ellen tömeges rendbontás címén folyik eljárás. Az Állami Duma (a parlament alsóháza) a történtekkel kapcsolatban bizottságot állított fel, amely vizsgálja, hogy történt-e külföldi beavatkozás.

Szeptemberben egyébként nemcsak Moszkvában, hanem az Oroszországi Föderáció 45 szövetségi régiójában is folyik kampány, összesen 74. Tizennyolc régióban a legmagasabb szintű vezető tisztségviselőket, 13-ban a regionális törvényhozás képviselőit, 22-ben adminisztratív központok önkormányzati képviselőit, 3-ban pedig ilyen központok vezetőit választják meg szeptember 8-án. A választópolgárok emellett az Állami Duma négy egyéni választókörzetének sorsáról döntenek pótválasztáson, és mintegy ötven referendumon is szavaznak.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések