Hirdessen itt

Nyomoz a rendőrség a zalaegerszegi kórházban meghalt szívbeteg férfi ügyében

A távozását a múlt héten bejelentő volt főorvos nem jelezte, hogy szükség lenne egy beteg halála miatt vizsgálatra a Zala Megyei Szent Rafael Kórház szívsebészetén, ezért az intézmény sajnálatát fejezi ki, amiért az esetet a távozott főorvos saját érdekei szerint használja fel - közölte szerdán a zalaegerszegi egészségügyi intézmény.

A kórház MTI-hez eljuttatott közleménye szerint Alotti Nasri, a szívsebészet napokban távozott osztályvezető főorvosa "nyilatkozataiban megfogalmazza, hogy nem tudja, indult-e belső vizsgálat egy páciens halála okán".

Az intézmény ezzel összefüggésben azt közölte, hogy egy haláleset ügyében a belső vizsgálat elindítását az adott osztályt vezető főorvosnak kell kezdeményeznie az igazgatóságnál, ugyanakkor az osztályvezető főorvos az esetet "nem jelentette rendkívüli eseményként és nem kezdeményezett igazságügyi boncolást". A halotti zárójelentést Alotti Nasri "maga készítette és írta alá, abban nem tett utalást az esetleges kétséges körülményekre".

A zalaegerszegi kórház vezetése sajnálatát fejezi ki az elhunyt hozzátartozóinak, "amiért szerettük halálát a volt osztályvezető főorvos saját érdekei szerint, utólagosan felhasználja".

A szívsebészeti osztály szakmai munkáját tekintve a betegellátás zavartalanul folytatódik, a műtétek zajlanak. A dolgozók és a menedzsment tagjai minden erejükkel arra törekednek, hogy egy "megújulásra, szakmai többlettudásra képes új osztályt építsenek fel", amihez "higgadtságra, türelemre és időre van szükség" - olvasható a Zala Megyei Szent Rafael Kórház közleményében.

Az előzményekkel kapcsolatban a Zalai Hírlap a múlt héten arról írt, hogy a közösségi médiában megjelent, a kórház vezetésének címzett levelében jelentette be Alotti Nasri, hogy távozik a zalaegerszegi szívsebészet éléről. Indoklásként az osztály "személyi és tárgyi hiányosságaira" és a fokozódó belső feszültségekre hivatkozott, közvetlen előzményként pedig egy 48 éves beteg haláláról tett említést.

A Zala Megyei Szent Rafael Kórház közleményben reagált a levélre, amely "több súlyos, becsület csorbítására alkalmas, a szívsebészeti osztály és a kórház szakmai munkáját megkérdőjelező állítást tartalmaz". A kórház vezetése emiatt jogi lépések megtételét is kilátásba helyezte.

A szívsebészeti osztály valamennyi orvosa közösen nyílt levelet tett közzé, amelyben elítélik "az osztály élén történt személyi változás mögött meghúzódó háttérvonatkozások bármilyen kiteregetését a széles nyilvánosság előtt". Mint írták: rendkívül nagy megkönnyebbülés számukra a változás, szakmai tervekkel felvértezve, hatalmas lelkesedéssel és fegyelemmel várják a jövőt, amelyet ők alakíthatnak a betegek javára.

A zalaegerszegi kórház múlt pénteken az 1998 óta az osztályon dolgozó Rashed Aref szívsebészt nevezte ki új osztályvezető főorvosnak.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések