Hirdessen itt

Merkel: Szerbiának tovább kell dolgoznia a Koszovóval való viszonya rendezésén

Szerbiának további erőfeszítéseket kell tennie a Koszovóval való viszony rendezéséért, a nyitott kérdések tisztázása az ország európai uniós csatlakozása miatt is fontos - mondta Angela Merkel német kancellár szerdán Berlinben Ana Brnabic szerb miniszterelnökkel folytatott megbeszélése után.
A német kancellár aláhúzta, hogy a német-szerb együttműködés "sikertörténet", ezt jelzi, hogy 400 német cég tevékenykedik Szerbiában és 60 ezer embernek adnak munkát.

Mint mondta, a belgrádi vezetés nagy lendülettel modernizálja az országot, és különösen nagyra értékelendő, hogy Ana Brnabic kormánya kiemelt ügyként kezeli a digitalizációt. Szerbia "éllovas" ezen a területen, és "sok európai ország számára példamutató", ahogyan beépíti a köznevelésbe a digitalizációval kapcsolatos ismeretek oktatását.

Azonban sok reformra van még szükség, a többi között a civil társadalom és az igazságszolgáltatás működésével összefüggésben. Ezek a reformok mind kapcsolatban állnak az európai uniós csatlakozási folyamattal, amely "viszonylag előrehaladott", ezt jelzi, hogy már 35 fejezetet megnyitottak a csatlakozási tárgyalásokon - mondta Angela Merkel.

Kérdésre válaszolva megerősítette: továbbra sem tartja jó elképzelésnek a 2025-ös céldátum kijelölését, mert az uniós csatlakozást nem időponthoz, hanem a tagjelölt felkészültségéhez kell kötni.

Ana Brnabic a többi között hangsúlyozta: kormánya azért dolgozik hogy létrejöjjön egy "új Balkán, ahol jólétben élnek az emberek". Ehhez nemcsak gazdasági és jogi, intézményi reformok kellenek, hanem Szerbia és Koszovó viszonyának rendezése, illetve "a szerbek és albánok történelmi megbékélése" - mondta a szerb kormányfő.

Koszovó 2008-ban kikiáltotta függetlenségét Szerbiától, de Belgrád ezt azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját, déli tartományának tekinti a többségében albánok lakta területet. Belgrád és Pristina között uniós közvetítéssel kezdődött párbeszéd a kapcsolat rendezéséről 2013-ban, jelentős előrelépés eddig nem történt. A kapcsolat rendezése mindkét ország európai integrációjának a kulcsa.

(MTI) 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések