A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Megszólalt az ügyészség: 30-80 centiről lőtték fejbe a rendőr alezredest

A Győri Fellebbviteli Főügyészség, mint másodfokú ügyészség az úgynevezett bőnyi rendőrgyilkosság ügyben az elsőfokú ítélet megváltoztatását, a „több ember életét veszélyeztetve” minősítő körülmény megállapítását és a vádlott büntetésének súlyosítását, ezen belül a feltételes szabadságra bocsátás esedékességének későbbi időpontban kimondását indítványozza.
Mint ismert, a Szombathelyi Törvényszék a 2019. június 21. napján meghozott ítéletében a vádlottat hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette és lőfegyverrel visszaélés bűntette miatt halmazati büntetésül életfogytig tartó fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte, a feltételes szabadságra bocsátás legkorábbi időpontját pedig 25 évben állapította meg.

A nem jogerős ítélet szerint a vádlott a házkutatást vezető, a vádlottnál lévő fegyvert észlelő, a lövések elől kitérni próbáló, a gépkarabély csőtorkolatától 30-80 cm közötti távolságra lévő rendőr alezredesre három lövésből álló sorozatot adott le, amely lövések közül az egyik a rendőrt – a fején eltalálva – megölte.

Az elsőfokú ügyész az ítélet ellen súlyosabb minősítés és a büntetés súlyosítás érdekében fellebbezett, amit a másodfokú ügyészség fenntartott.

A másodfokú ügyészség szerint az elsőfokú bíróság ítélete túlnyomórészt törvényes és megalapozott, de a vádlott terhére további minősítő körülmény is róható, és a büntetés céljait nem elégíti ki, ha a bíróság által is elismerten kivételesen nagy tárgyi súlyú bűncselekményért a társadalomra nagy veszélyt jelentő vádlottal szemben kiszabandó életfogytig tartó szabadságvesztésből a feltételes szabadságra bocsátás esélye a lehető legkorábbi időpontban megnyílik – áll a Győri Fellebbviteli Főügyészség közleményében.

Vagyis az ügyészség azt szeretné elérni, ha a férfi – Győrkös István – nem szabadulhatna az életfogytig tartó börtönbüntetésből 25 év után.

Mint ismert, a 78 éves Győrkös Istvánt, aki egy hungarista szervezet alapítója, azzal vádolták meg, hogy a hozzá házkutatásra érkező rendőrök egyikét agyonlőtte. A bűncselekmény napján a helyszínen tartózkodó rendőrnő és a segélyhívó központ közötti telefonbeszélgetés hangfelvételén hallható, amint a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársa beszámolt a történtekről, mentőt és erősítést kért a helyszínre. A segélykérő diszpécsere akkor is a vonalban volt, amikor a vádlott felesége kiszaladt a házból. A felvételen hallható, amint a rendőrök arról faggatják, megsérült-e a kollégájuk. „A fiatalember vérzik, akit a férjem lelőtt” – hallható az asszony hangja a felvételen.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések