A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Két és félszer gyorsabban melegszik Oroszország, mint a világ többi része

Évtizedenként 0,47 Celsius-fokos az átlagos hőmérséklet-emelkedés mértéke 1976 óta az országban. 
Oroszország 2,5-szer gyorsabban melegszik, mint a világ többi része, derült ki az ország környezetvédelmi hatóságának jelentéséből.

A rendszeres globális hőmérséklet-mérések kezdete óta az elmúlt négy évben rekordmeleget regisztráltak Oroszországban, olvasható az orosz környezetvédelmi minisztérium honlapján bemutatott 2018-as jelentésben.
Évtizedenként 0,47 Celsius-fokos az átlagos hőmérséklet-emelkedés mértéke 1976 óta az országban. Ez a szám 2,5-szer nagyobb, mint ugyanebben az időszakban a hőmérséklet globális növekedése, amely 0,17-0,18 Celsius-fok évtizedenként. A klímaváltozást erősítő egyik legfontosabb tényező az üvegházhatású gázok koncentrációjának növekedése

– áll a jelentésben.

Oroszország az emelkedő hőmérsékletet felhasználta az Északi-sarkvidék fejlesztésére, az ország legészakibb részén húzódó északi tengeri útvonal menti kereskedelem növelésére. Az útvonal vizei a klímaváltozás hatására az elmúlt években hosszabb időszakokra váltak hajózhatóvá.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések