Hirdessen itt

Kabán fejleszt az amerikai Conagen cégcsoport

Az amerikai Conagen cégcsoport 15 milliárd forintos beruházással épít új gyárat az egykori Agroferm üzem területén Kabán - jelentette be a cégcsoport alapító-elnöke szerdán a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.
Steven Chen elmondta: vállalatuk élelmiszeripari és kozmetikai termékekhez gyárt GMO-mentes összetevőket, íz-, valamint illat- és adalékanyagokat a legkorszerűbb biotechnológiával. A tervek szerint a kabai gyárukból látják majd el az összes európai partnerüket, és kialakítanak egy kutató-fejlesztő részleget is.

Termékeik előállításához mezőgazdasági terményeket - zöldborsót, sztíviát - használnak fel, aminek egy részét a környéken szeretnék megtermeltetni - fűzte hozzá.

Pajna Zoltán (Fidesz-KDNP), a Hajdú-Bihar megyei közgyűlés elnöke és Szegi Emma (Fidesz-KDNP) Kaba polgármestere egyaránt arról beszélt, hogy a cukorgyár 2006-os bezárása és az Evonik Agroferm termelésének tavalyi felfüggesztése óta a mostani a legnagyobb fejlesztés a térségben, az új üzem 250 dolgozónak, köztük számos kutatónak biztosít majd munkát.

Pajna Zoltán arról is beszélt, hogy a környék mezőgazdasági vállalkozóinak is fel kell készülniük arra, hogy megfelelő minőségű alapanyagot biztosítsanak a gyár termeléséhez. A teljes üzem beindulása után akár évi 50 milliárd forint értékű mezőgazdasági terméket fog felvásárolni a kabai üzem - jegyezte meg.

Szegi Emma hozzátette: az önkormányzat minden támogatást megad a befektetőknek, hogy mielőbb - a tervek szerint jövő év második felében - megindulhasson a termelés a gyárban.

A polgármester reményei szerint a cukorgyár és az aminosav üzem bezárása miatt kiesett évi 350-400 millió forint iparűzési adó újra befolyhat a város kasszájába, ha a gyár megkezdi a termelést.

Steven Chen az MTI érdeklődésére elmondta: a beruházást saját forrásból valósítják meg, de tárgyalnak támogatásról a külgazdasági minisztérium befektetési ügynökségével, a HIPÁ-val is.

A világban összesen 1500 dolgozót foglalkoztatnak, köztük a kutatás-fejlesztési szektorban 250 tudóst.

(MTI) 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések