A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ipari park épülhet Püspökladányban a régi katolikus temető helyén

Felszámolják Püspökladány régi katolikus temetőjét, mely a 4-es főút és a vasút között található. A tervek szerint az önkormányzat ipari parkot létesítene a területen. A helyi egyházközség is nyitott a kérdésben, mivel a sírhelyek 95 százalékát már senki nem látogatja. Az exhumálás leghamarabb 2020 tavaszán kezdődne.
Szinte nem is látszik már a 4-es számú főút és a vasút között, a városhatárban található régi római katolikus temető, úgy elburjánzott a növényzet az elmúlt évek alatt.

A terület a Debrecen–Nyíregyházi Egyházmegye fenntartásában, a püspökladányi egyházközség tulajdonában van, azonban sem nekik, sem a helyi önkormányzatnak nincs kapacitása annak folyamatos karbantartására, a terület így kihasználatlanná vált.

Csaknem ezer sírhely

A püspökladányi katolikus templom plébánosa, Kiss Zsolt atya a Naplónak elmondta: a katasztrófavédelem is jelezte már nekik, hogy a terület a sűrű bozót miatt tűzveszélyes, a plébánia emiatt is élne a lehetőséggel, hogy az önkormányzat újrahasznosítsa a területet.

A sűrű növényzet által birtokba vett terület mintegy 1000 sírhelyet rejt, ezek 95 százalékát azonban ma már senki nem látogatja.

Beruházó kellene

Temetkezés sincs már több mint 40 éve itt, egyrészt kapacitási problémák, másrészt a területet gyakran elárasztó belvíz miatt. A nagyságrendileg egyhektáros terület mérete és helyrajzi elhelyezkedése miatt is ideális lenne egy nagyobb ipari park kialakítására. Egyebek mellet azért is, mivel a Közkévnek, valamint sok vállalkozásnak is már eleve itt van a telephelye. Az önkormányzatnak a régi katolikus temető közvetlen szomszédságában több szabad telke is van, így azokkal együtt akár egy 10 hektáros terület is rendelkezésre állna a jövőben egy komolyabb beruházó számára – mondta a Naplónak Kiss Zsigmond ügyvezető alpolgármester.

Exhumálni fognak

Az egyház és az önkormányzat tehát nyitott a terület újrahasznosítása iránt, hivatalos szerződéskötésre azonban majd csak az októberi helyhatósági választásokat követően kerülhet sor, a testület ekkor dönt az ügy részleteiről. Az exhumálási munkálatok leghamarabb 2020 tavaszán kezdődnének, melynek költségét a tervek szerint az önkormányzat fedezné a telekért cserébe. Akik szeretnék kérvényezni a hozzátartozójuk exhumálását, azok a Bajcsy-Zsilinszky utcai plébánián tehetik meg.

Forrás: haon.hu

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések