Hirdessen itt

Hat koncertsorozatot indít az évadban a Debreceni Egyetem

Hat koncertsorozatot indít az idei évadban a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara - hangzott el a komolyzenei programokat beharangozó hétfői debreceni sajtótájékoztatón.
Váradi Judit, a zeneművészeti kar művészeti menedzsere elmondta: idén rendhagyó módon a két legnagyobb múltú hangversenysorozat, az Universitas Debrecen és a Konzervatóriumi Esték közös koncerttel kezdődik. Szeptember 29-én a kar Liszt-termében a legifjabb debreceni tehetségek mutatkoznak be, a nyitókoncerten a Flautica fuvola kvartett, a Pontasto gitár kvartett, a TanBorEn trió és Sonus Ütőegyüttes lép fel.

Hozzátette: az Universitas Debrecen bérletsorozat keretében a tanév során kilenc hangversenyt tartanak. Igazi kuriózumnak ígérkezik a november 6-i koncert, amelyen a világ legjobb szaxofonművészei, Arno Bornkamp, Nobuya Sugawa és Asya Fateyeva zenélnek majd, a zongorakíséretet pedig Minako Koyanagi adja. A szaxofonisták a karon háromnapos mesterkurzust is tartanak a hallgatóknak.

A bérletsorozat további hangversenyein a közönség olyan zenészek játékát hallhatja majd, akik Debrecenből indultak vagy pályájuk meghatározó éveit töltötték a városban. A többi között Gulyás Márta zongoraművész, Rózsa Richárd cselló- és gordonkaművész, Ludmány Dénes brácsaművész és Matuz István fuvolaművész ad koncertet - ismertette a részleteket Váradi Judit.

A Konzervatóriumi Esték idei évadában szóló- és kamarahangversenyek szerepelnek. Fellép a többi között a zágrábi zeneakadémia ütőegyüttese, a Budapesti Fúvósötös, Hadady László oboaművész, Érdi Tamás zongoraművész, a francia szaxofonművész, Christian Wirth és az Egyesült Államokban élő Tóth Péter zongoraművész.

Zenei élményekkel várja a kar a gyereket is. Az általános iskolásoknak szóló Hang-Játék-Zene koncertsorozat idén is folytatódik - mondta a művészeti menedzser. Az ének tanszék és a zeneművészeti kar gyakorló színházának közreműködésével a fiatalok végig követhetik a szabadságharc zenés útját Bécstől Budapestig, továbbá a Félhetetlen című zenés mesejátékot is bemutatják majd.

Az egyetem diákjaihoz szeretnék közelebb vinni a komolyzenét a Lélekmelengető sorozattal, amelynek a felsőoktatási intézmény könyvtára ad otthont.

A Kölcsey Központban ebben az évadban is megrendezik a Vasárnapi Muzsika elnevezésű hangversenysorozatot, amelyen a kar hallgatói lépnek fel - jelezte Váradi Judit.

Lakatos Péter, a zeneművészeti kar dékánja közölte: idén újdonságként régizenei hangversenysorozatot is indítanak. A közelmúltban megalakult Debreceni Régizenei Együttes négy koncertet ad a szezonban, amelyet barokk táncházzal zárnak.

(MTI) 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések