A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Európa versenyképességét erősítik a V4-ek

A visegrádi országok és Közép-Kelet-Európa jelentősége egyre nő, a térség továbbra is az EU motorja, gazdasági bővülése hosszú távon meghaladja a közösség átlagát - mondta a Pénzügyminisztérium (PM) pénzügyekért felelős államtitkára a lengyelországi Krynica Zdrójban rendezett gazdasági fórumon.

Gion Gábor a tárca MTI-hez eljuttatott közleménye szerint hangsúlyozta, hogy a V4-ek Németországgal folytatott idei kereskedelmi forgalma jóval meghaladta Olaszországét és Franciaországét, noha azok népessége kétszer akkora, mint a visegrádi államoké összesen. Egyre több adat bizonyítja, hogy a térség sikeresen illeszkedett be az európai értékláncokba, és azok fontos részét képezi - tette hozzá.

Az államtitkár kiemelte, hogy Magyarország jelentős mértékben járul hozzá Európa versenyképességéhez, hiszen a gazdasága tavaly 4,9 százalékkal bővült, az idei második negyedévben pedig 5,2 százalékkal az EU legjobb eredményét érte el.

A munkaalapú társadalom kialakításával és gazdaságélénkítő intézkedéssel sikerült elérni, hogy a foglalkoztatottak száma több mint 800 ezerrel nőtt, a munkanélküliség szintje így uniós szinten az egyik legalacsonyabb Magyarországon - tette hozzá.

Az államtitkár szerint a magyar gazdasági növekedés szerkezete hosszú távon fenntarthatóvá vált, az államadósság folyamatosan csökkenő pályán van, miközben a háztartások megtakarításai nőnek, a folyó fizetési mérleg egyenlege és a külső finanszírozási képesség egyaránt pozitív. A kormány - mint fogalmazott - megvédi a gazdasági eredményeket, ezért is indította a gazdaságvédelmi akciótervet, csökkentve a munkát terhelő adókat.

Gion Gábor a közlemény szerint a versenyképesség erősítését nevezte Európa legfontosabb feladatának, és nyitottságot szorgalmazva azt ajánlotta az EU-nak, hogy tekintse mintának a sikeres tagállamok bevált és jó gyakorlatait.

A 29. alkalommal megrendezett Krynicai Gazdasági Fórum Közép- és Kelet-Európa egyik legjelentősebb véleményformáló rendezvénye, ahol minden évben a térség meghatározó gazdasági, politikai, társadalmi felsővezetői és szakértők gyűlnek össze az aktuális problémák megvitatására - olvasható a közleményben.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések