Hirdessen itt

Emlékérmét bocsátanak ki a Semmelweis Egyetem alapításának 250. évfordulójára

Emlékpénzérmét bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank a Semmelweis Egyetem alapításának 250. évfordulójára - közölte a jegybank csütörtökön az MTI-vel.

A 10 ezer forint névértékű ezüst és 2 ezer forint névértékű színesfém emlékérmét Semmelweis Egyetem megnevezéssel pénteken bocsátják ki, tisztelegve a szervezett orvosképzés magyarországi kezdetének évfordulója előtt. Az ezüst és a színesfém változat azonos érmeképpel rendelkezik, csak értékjelzésükben térnek el.

Mint írták, az emlékpénzérmék Magyarország törvényes fizetőeszközei, de nem forgalmi célokat szolgálnak, elsődleges szerepük a figyelemfelkeltés hazánk tudománytörténeti jelentőségű évfordulójára, valamint az egyetemen folyó magas színvonalú oktatási, kutatási és gyógyítási tevékenység elismerésére.

Az emlékérmék előlapján a Semmelweis Egyetem méltóságjelvényei körébe tartozó egyetemi jogar csúcsdíszének ábrázolása látható, ezt az eredeti orvoskari dékáni tisztséglánc veszi körbe, emellett itt láthatók a kötelező alaki kellékek, az értékjelzés, a Magyarország felirat, a 2019-es verési évszám és a különleges biztonsági elemet is tartalmazó BP. verdejel.

A hátlap központi motívumaként az egyetem címere jelenik meg, amelyet a "250 éves a Semmelweis Egyetem" felső félkörirat és az egyetem latin nyelvű jelmondata alsó félkörirat övez. A két köriratot bal oldalon az egyetem rektori épületének egyik, az arculati kézikönyvbe is beemelt belső díszítő motívuma, jobb oldalon az emlékpénzérmét tervező Szabó Virág szobrászművész mesterjegye választja el.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések